2024. május 7. - Gizella

Aki nem tudja fizetni a hitelét, haljon meg

Az emberek sorsa, vagy a bankok profitja a fontosabb? A válasz egyértelmű… vagy mégsem? A válság miatt munkanélkülivé vált emberek nem fogják tudni fizetni hiteleiket, a bankok mégis ódzkodnak attól, hogy elfogadják az MSZP javaslatát a fizetési hal
2009. január 23. péntek 18:59 - Pénzes Dávid
Ugyan a csapból is a gazdasági válság folyik legalább két hónapja, néhányan mégis csak most kezdik érezni saját bőrükön is a hatásait. Hogy pontosan mi lesz ennek a vége, egyelőre senki nem tudja, de hogy semmi jóra nem számíthatunk az is biztos. Magyarországon a legelső áldozatai már megvannak a válságnak. Több mint húszezer főt bocsátottak el eddig különböző vállalatok.

A második körben a lakáshitelesek kerülhetnek kilátástalan helyzetbe. Főleg azok, akik e között a húszezer elbocsátott között vannak. Fizetés nélkül nem tudják befizetni a törlesztőrészleteket. Helyzetük tragikus.

Nem beszélve a törlesztőrészletek erőteljes megugrásáról. A forint árfolyamának zuhanása súlyos gondokat okoz az euró és jenhitelesek számára. Ez még a biztos munkahellyel rendelkezőnek is megterheli a pénztárcáját – sőt sokszor túl is terjed a lehetőségeiken . Ám azoknak, akik állásukat elvesztve némi szociális juttatáson kívül alig számíthatnak bevételre teljesen a padlóra küldheti. Sőt, még a padlatuk sem állítja meg őket, ha a bank elárverezi a lakásukat és minden ingóságukat.

Egy józan hang

Az ő védelmükben született meg az MSZP-ben az a javaslat, amit Juhászné Lévai Katalin, a szocialisták országgyűlési képviselője csütörtökön vetett fel. e szerint felkérik a Magyar Bankszövetséget, hogy a csoportos létszámleépítéssel elbocsátott embereknek a bankok adjanak 12 hónapos moratóriumot lakáshiteleik törlesztésére. Azaz kapjanak egy év fizetési haladékot, míg megpróbálják rendezni anyagi helyzetüket és újra talpra állni. Ez például Finnországban egy létező lehetőség.

Az ajánlat morálisan teljesen jogos, és üdvözlendő. Egészen addig, amíg nem bankvezér az ember. Mert a Bankszövetség válaszában azon nyomban benne volt az, amit a bankoktól jól megszokott az ember: hol lesz akkor a jól megérdemelt profitunk? Müller János a Bankszövetség szóvivője először óvatosan célzott arra, hogy megvárják az MSZP írásos javaslatát, amiről mag kialakítják az álláspontjukat. Végül megjegyezte, amit eddig hallott az indítványról az sok kérdést vet fel, ezekre meg kell találni a válaszokat. Végül kibukott belőle a lényeg: „ki finanszírozza majd a bankokat, különösen a jelenlegi nehéz helyzetben?”

Na igen:

Mi a titka?
A magyar bankok több éve tartó gyors profitnövekedésének többféle magyarázata is van. Korábban elsősorban az államilag is támogatott és ösztönzött lakáshitelezés felfutása hajtotta fel a pénzintézetek nyereségét. Sok szakértő a fejlettebb gazdaságú és pénzügyi kultúrájú országokénál kisebb versennyel és a legnagyobb bank túlsúlyának a versengéstompító hatásával magyarázzák a gyors nyereségnövekedést. Más szakértők azonban ezt nem fogadják el. Szerintük a pénzintézetek profitjának növekedéséhez a magas kamatrés mellett jelentős mértékben hozzájárulhattak a folyamatos költségcsökkentő intézkedések és a banki ügyintézők jövedelmét jelentős mértékben az eladásoktól függővé tevő értékesítési rendszerek bevezetése is.
„Köszönjük Emese!” Nem is vártunk mást. A profit mindenek felett. Most, mikor minden második gazdasági válságot elemző cikk arról szól, hogy új világrendnek kell következni, melynek alapja a jóval erkölcsösebb haszonszerzés, nem a mindenáron való meggazdagodás, a profitmaximalizálás – hiszen pont ez a hozzáállás jutatta ide a teljes világgazdaságot. szóval ezek után a Magyar Bankszövetségnek van pofája azt mondani, valaki fizesse ki a kieső bevételt. Hihetetlen…

Persze ha a magyarországi bankok szegényebbek lennének annak a bizonyos templomnak az egerénél, akkor még elképzelhető lehetne ez a hozzáállás. A valóság azonban éppen az ellenkezője. Az utóbbi jó néhány évben a hazai pénzintézetek elképesztő profitra tettek szert. 2007-ben munkanaponkénti (!) 1,6 milliárd forintos profitot realizáltak, egy évvel azelőtt 300 milliárdot tehettek zsebre. Az az előtti két évben pedig megduplázódott a profitjuk! És ez csak a 11 legnagyobb magyarországi bankra vonatkozó adat volt.

Bármi áron

Ezek után nem képesek azt mondani annak a néhányezer embernek, aki állását veszítette, és épp a betevő falatra nem lesz pénze, hogy egy év haladékot kap? Persze hogy nem mert kell nekik a nyereség. Bármi áron.

Vagy tényleg ennyire bajban vannak a bankok? Még ilyen évek óta tartó elképesztő bevételek mellet is? Ha igen, akkor itt valami nagy huncutság van. Adódik a kérdés: hol van az a pénz, amit eddig a magyar gazdaságból sikeresen realizáltak maguknak? Abból az óriási bevételből nem tudják kihúzni ezt az egy évet, hogy ezrek sorsát ne tegyék tönkre?

Persze ezután nyilván jönnek a gazdasági szakemberek, akik azt mondják: a felhalmozott nyereség nem a bankvezérek párnája alatt vagy széfjében van, nem készpénz hanem befektetési alapokban, meg kitudja milyen papírokban van. Na és? Ki nem tesz rá magasról? Ez az ő gondjuk. A társadalmat viszont amin élősködnek, nem fiktív, hanem élő emberek alkotják, akinek élniük kell. Kenyeret meg tejet kell venniük.

Ha nem lesznek emberek, akkor nem lesznek bankok sem…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását