2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Nagy a bizonytalanság

Az önkormányzatok nehéz helyzetben vannak a pénzügyi és gazdasági válság miatt, nagy a bizonytalanság - mondta Jauernik István, az Önkormányzati Minisztérium államtitkára csütörtökön Budapesten.
2009. január 22. csütörtök 16:35 - Hírextra
Az önkormányzati gazdasági konferencián az államtitkár arra hívta fel az önkormányzatokat, hogy megfontoltan tervezzenek, takarékosan gazdálkodjanak és lehetőleg csökkentsék a testület működésének költségeit.

A saját bevételek várhatóan csökkennek majd, elsősorban az iparűzési adóbevételek visszaesése miatt. Az iparűzési adóból származó bevételek az elmúlt években dinamikusan növekedtek, tavaly 500 milliárd körüli összeget használhattak fel az önkormányzatok.

A gazdasági válság miatt az idén ezen a téren jelentős visszaesésre lehet számítani, ami nem egyenletesen oszlik meg az önkormányzatok között; lesz, ahol komoly gondokat okoz, másokat kevésbé érint - mutatott rá Jauernik István.

Hozzátette: ezekre a helyzetekre a képviselő-testületeknek fel kell készülniük. A lehetőségek között említette a bevételek növelését, az adóemelést, az önkormányzatok csökkenthetik a kiadásokat vagy hitelt vesznek fel, ezt mindenütt a helyi viszonyoknak megfelelően kell eldönteni.

Az a cél, hogy a központi költségvetésből származó önkormányzati támogatások a tavalyi szinten maradjanak. Az önkormányzatok a költségvetésből az idén összesen 1290 milliárd forint költségvetési támogatásra számíthatnak - mondta az államtitkár. Mint jelezte, a központi költségvetés hiánya a jelenlegi előrejelzések szerint 200 milliárd forint körül várható, amit véleménye szerint a kormány kezelni tud úgy, hogy az önkormányzatokat ez ne érintse.

Egy korábbi döntés értelmében nem lesz viszont béremelés az idén a közszférában, s a 13. havi juttatás is megszűnik. Ez utóbbit a szakszervezetekkel történt megállapodás alapján részben visszapótolják, ennek a forrása azonban nem az önkormányzatok költségvetése, hanem a központi költségvetés lesz - közölte Jauernik István.

Az államtitkár arra ösztönözte az önkormányzatokat, hogy a feladatok tükrében csoportosítsák át kiadásaikat, és a legrászorultabbakat támogassák elsősorban. Reményét fejezte ki, hogy az önkormányzati fejlesztések területén nem lesznek visszalépések. A fejlesztésekre szánt pénzek jelentős része uniós forrásokból származik, az önrészt csökkentették az elmúlt években, s rendelkezésre áll a minisztériumban egy EU-önerő alap is, amelyet megfelelő feltételekkel lehet igénybe venni.

Jauernik István szerint az önkormányzati rendszer, az önkormányzati törvény megérett a korszerűsítésre.

Felvetette, hogy szükség van az állami és az önkormányzati közfeladatok pontos szétválasztására, meghatározására. Példaként említette, hogy a több mint 1700, ezer lakosnál kisebb lélekszámú település a közoktatási feladatokat nem képes magas színvonalon ellátni, el kellene gondolkodni azon, hogy ezt nem kellene-e az állami feladatok közé sorolni. Példaként hozta fel a tűzoltóságokat is, amelyek közül csaknem száz az önkormányzatokhoz tartozik. Véleménye szerint ezt a feladatot is központi, állami hatáskörben kellene szervezni, ellátni, ami költségcsökkenéssel járna.

Utalt arra: a viták során felvetődött, hogy sok vagy kevés Magyarországon a 3195 önkormányzat, s nincs szabályozva, ezek milyen létszámmal működjenek. Mint mondta, nincs arra szükség, hogy egy-egy megyében, illetve nagyvárosban a jelenlegi létszámú, sokszor 80-100 képviselőből álló testület hozza meg a döntéseket. A létszám csökkentésével milliárdokat lehetne megspórolni.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a jelenlegi szabályozás szerint a háromezer lélekszám feletti településeken a polgármesteri teendőket főállásban kell ellátni, ez alatt a helyi önkormányzat dönthet erről. Feltette a kérdést, miért van szükség arra, hogy néhány száz lakosú településeken főállású polgármester legyen. Jauernik István szerint itt is meg kellene húzni az ésszerű határt, ezer-kétezer lakos között.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását