2024. április 26. - Ervin

Indul a politikai játszma

Idén júniusban Európa-szerte megtartják az európai parlamenti választásokat. Erdélyben a leendő kampánnyal kapcsolatban egyelőre még alakulnak az álláspontok, de az biztos, hogy a politikai uborkaszezonnak lassan vége. Porcsalmi Bálinttal, az RMDSZ kampán
2009. január 22. csütörtök 07:09 - Kőrösi Viktor Dávid
A választások utáni uborkaszezon a végéhez közeledik, jelenleg úgy fest a helyzet, hogy februárban EP-listát állítanak, áprilisban kongresszus lesz, júniusban pedig az európai parlamenti választás. Alakul a stratégia?

Alakul, már elkezdtük az előkészületeket. Ennek az első fázisa egy komolyabb értékelés és elemzés, ami az RMDSZ elmúlt évét illeti – különös tekintettel a parlamenti választásokra. Három kampány áll a Szövetség mögött, rengeteg tanulságot lehetett leszűrni, pozitívat is, s negatívat is egyaránt. Készülünk, s megfelelően elő fogjuk készíteni a júniusi kampányt is.

Lehet már tudni, hogy melyek lesznek a központi üzenetek?

Hamarosan körvonalazódni fognak a Szövetség politikai üzenetei az európai parlamenti kampányt illetően is. Áprilisban lesz az RMDSZ kongresszusa, ahol kikristályosodik az üzenet és a kampányunk iránya is. Azt gondolom, hogy a fő üzenetünk ma is aktuális: az európai, brüsszeli jelenlét és képviselet nagyon fontos a romániai magyarság számára.

Az elemzések és összegzések nyomán már lehet látni, hogy melyek voltak a legkellemetlenebb problémák, amelyekkel az RMDSZ-nek szembe kellett nézni. Mivel lehet számolni, várhatóan melyek lesznek az EP-választást illető nagy kihívások?

Röviden sommázva, a legnagyobb kihívás általában a részvételi arány volt. A 2007-es európai parlamenti választáson alacsony volt a részvétel, ami nem kellene, hogy megnyugtató legyen még akkor sem, ha európai trendről van szó. A helyhatósági választásokon többen mentek el, az őszi parlamentin azonban megint kevesebb volt a szavazati jogával élő polgár. Elsődleges feladatunk a magyar közösség mozgósítása, erre pedig a legjobb módszer a személyes találkozás, a közvetlen kapcsolat a magyar választókkal. Természetesen nem tudunk mindenkihez személyesen eljutni, de azt gondolom, és az elmúlt kampányokban bebizonyosodott, hogy ez a hatékony és járható út.
Ezért hangsúlyozom az előkészítés szerepét is. Az elmúlt egy évben megvívott három választási csatának egy másik tapasztalata ugyanis az volt, hogy ha időben lépünk, időben készülünk el a feladatokkal, s időben tudjuk azokat kivitelezni, akkor jobb eredményre számíthatunk.

Csodálkozom, hogy nem említette Tőkés Lászlót és a Magyar Polgári Pártot…

Igen, ez egy érdekes kérdés, és mindenféleképpen tanulságos. A 2007-es európai parlamenti választáson fordul elő először az, hogy egy erőteljes, koncentrált központi ellenkampány folyt a független magyar jelölt részéről, az RMDSZ ellen. Erőteljes volt az ellenállás a helyhatósági választásokon is, amikor a rendszerváltás óta először indult magyar párt az RMDSZ-szel szemben, a parlamenti választásokon ez a folyamat azonban visszarendeződni látszott. A Magyar Polgári Párt nem indult, függetlenek ugyan voltak, de a Szövetség elleni magyar kampány közel sem volt akkora, mint az azt megelőző választásokon. Azt gondolom, hogy a helyzet azért változott 2007 óta.

A júniusi választás azért is érdekes lesz, mert lehet, hogy Tőkés László az MPP-lista élén fog indulni.

Igen, a felkérés megtörtént. Sok minden lehetséges ebben a pillanatban. Meggyőződésem, hogy még lesznek tárgyalások, s nagyon nehéz megmondani, hogy ennek az egyeztetési folyamatnak mi lesz a vége. Mi ettől függetlenül is készülünk a kampányra, s várjuk, hogy mit hoz a jövő.


Markó Béla, az RMDSZ elnöke mondta, hogy nem prioritás a Tőkéssel való tárgyalás. Egy kemény és határozott válaszlépés volt arra, hogy Tőkésék szintén keményen és határozottan kampányoltak az RMDSZ ellen a parlamenti választás kampányidőszakában…

A helyhatósági és a parlamenti választás alatt is rengeteg alaptalan és értelmetlen támadás érte az RMDSZ-t, például Tőkés László köreiből. Azt, hogy a püspökkel való tárgyalás mennyire lesz prioritás az elkövetkező időszakban, nem tudom. Viszont az RMDSZ-nek már most is jól meghatározott prioritásai vannak, konkrét kérdésekre koncentrálunk. Egy új, ellenzéki szerepbe kerültünk, rendezni kell a sorainkat, át kell gondolunk a feladatokat.

Meddig tarthat egy politikus tűréshatára?

Politikusa válogatja…

Ez a válaszlépés, jelesül az, hogy nem prioritás a Tőkéssel való tárgyalás, könnyen üzenheti azt a Tőkés általi képviseletet igénylő magyaroknak, hogy tőlük is elfordul az RMDSZ.

Erről nincs szó. Az önkormányzati és a parlamenti választásokon is próbáltuk megszólítani azokat a választókat – s ez szerintem részben sikerült is –, akik akár Tőkés Lászlóra, akár a Magyar Polgári Pártra szavaztak. Úgy látom, hogy ez az ügy, vagyis a Tőkés Lászlóval való egyezkedés-nem egyezkedés ügye túlságosan elméleti. A szövetségi elnök azért mondta, hogy nem prioritás, mert jelenleg sok olyan kérdés van előttünk, amelyekkel sürgősen foglalkozni kell, s amelyeknek reális alapjuk van. Azt gondolom, hogy az RMDSZ nem zárkózik el a tárgyalástól, eddig sem tette. Hogy hol, mikor, milyen keretek között fog ez megtörténni, idővel eldől. Nagyon nehéz azonban ebben a pillanatban bármilyen eredményt is előrevetíteni.

Lehet hallani az erdélyi magyar közbeszédben egy összmagyar lista igényéről. Elméleti a kérdés, legalábbis egyelőre, de Önnek erről mi a privát véleménye?

A közös, magyar lista elvárásként megfogalmazódott, megfogalmazódik. Az RMDSZ tett is azért, hogy megfeleljen ezeknek az elvárásoknak. Az EP-választást megelőzően rengeteget tárgyaltunk Tőkés Lászlóval, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal, de akár az MPP-vel is a helyhatósági választásokat megelőzően. Próbáltunk ennek az elvárásnak eleget tenni. Az, hogy végül nem született meg a közös lista, nem rajtunk múlott. A következőkben hogyan lesz? Nos, ez kétesélyes. A pozitívumait azonban nem hanyagolhatjuk el, s nem is fogjuk, de ehhez még alapos elemzések kellenek.

Az önkormányzati és az EP-választások alatt sokan mondták, hogy egy közös lista alapvetően pozitív üzenetet fogalmaz meg, s mozgósítja a közösséget. Pozitív üzenetet mindenképpen jelent, azt viszont nem tudom, hogy mennyire mozgósítja a választókat. Szerintem ez inkább találgatás, mint szociológiai tény.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását