2024. május 13. - Szervác, Imola

Az internetezők szeretik a tévét és a DVD-t

Az internethasználó magyarok 98 százaléka rendelkezik működőképes tévékészülékkel, 96 százalékuk saját személyi számítógéppel vagy laptoppal, 87 százalékuk DVD-lejátszóval, 86 százalékuk pedig CD-lejátszóval - egyebek között ezt tárta fel a Nielsen piacku
2009. január 22. csütörtök 17:45 - Hírextra
Ugyanakkor kevesebb országunkban az Mp3-lejátszó, a mobiltelefon interneteléréssel, valamint a videojáték-konzol, mint például az Xbox, a Wii vagy Playstation.

Szintén nagyon népszerű a megkérdezettek körében az internetezésre vagy videózásra nem használható mobiltelefon. A megkérdezettek 57 százalékának van ilyen és ugyanennyi az európai átlag is.

A magyarok 44 százalékának már olyan mobiltelefonja van, amellyel videózni vagy internetezni lehet. Európában 47, világszerte 41 százalék az átlag.

Még viszonylag kevéssé elterjedtek a zene és videó lejátszására is alkalmas hordozható készülékek, mint a videós iPod. De nem vagyunk elmaradva a 16 százalékkal, sőt: az európai átlag 15, a világátlag 18 százalék.

Nálunk is, világszerte is kevés még a Blue-Ray-lejátszó.
Az 52 országban végzett Nielsen felmérés azt is megállapította, hogy világszerte mely készülékek a legelterjedtebbek. Használat szempontjából a személyi számítógép és a laptop ebben a körben leszorította az első helyről a televíziós készüléket.

Az internethasználó magyarok az európai átlagnál nagyobb arányban néznek tévét (95 százalék), néznek DVD-t és hallgatnak CD-t.

A kutatás azt is megállapította, hogy a digitális média elterjedtségénél és használatánál nincs nagy különbség a fejlett országok és a fejlődők között.

Ugyanakkor a magyarok vásárlási kedve általában alacsonyabb az európai átlagnál. Ebből a szempontból legnépszerűbb a DVD: a megkérdezettek 38 százaléka vásárolt a felmérést megelőző hat hónapban műsoros DVD-t. Az európai 41 százalékos átlag mellett honfitársaink 25 százaléka vett zenei CD-t - állapította meg a The Nielsen Company. A cég munkatársai 26.200 rendszeres internetezőt kérdeztek meg, Magyarországon 530, 15 éven felüli embert.

Fontos megjegyzés, hogy amíg a legfejlettebb országokban ezek az adatok szinte az egész közvéleményt tükrözik, addig Magyarországon elsősorban a fiatalokra, a magasabb iskolai végzettségűekre és az átlagosnál nagyobb jövedelműekre jellemzők.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását