2024. május 3. - Tímea, Irma

Az idegrendszer új terhei

A modern élet a fizikai értelemben levett terheket az idegrendszerre rakta át, minden negyedik ember valamilyen idegrendszeri vagy pszichiátriai zavarral küszködik - hangsúlyozta Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a Magyar Idegtudományi
2009. január 22. csütörtök 13:28 - Hírextra
Pálinkás József kitért a közel másfél évszázados múltra visszatekintő hazai idegtudomány nagyjaira, s arra, hogy a jelenkorban a magyar agykutatók a világ élvonalába tartoznak, a nagy elődök méltó követői. Mint mondta, a magyar idegtudósok tanulmányai a világ vezető folyóirataiban, így a Nature-ben és a Neuroscience-ben látnak napvilágot. "Eredményeikkel a hazai idegtudomány művelői Magyarország gazdasági erejét messze meghaladó mértékben járulnak hozzá tudományterületük fejlődéséhez" - hangsúlyozta.

Vizi E. Szilveszter agykutató-akadémikus, az MTA korábbi elnöke, a konferencia tiszteletbeli elnöke a XXI. század legnagyobb kihívásának tartja az emberi agy megismerését, az idegrendszeri és elmekórtani betegségek okainak a feltárását. "Civilizációs megbetegedés, népbetegség minden olyan kórkép, amely az emberi agy működését érinti" - emelte ki az akadémikus, hozzátéve, hogy egy közelmúltban publikált nemzetközi tanulmány szerint az európai kontinens minden negyedik lakosa valamilyen neuropszichiátriai problémával küszködik. Vizi kitért az agykutatás évtizedére is, amelyet 1990-ban hirdetett meg George Bush, az Egyesült Államok akkori elnöke. Mint kiemelte, Magyarország az elsők között csatlakozott a kezdeményezéshez.

Freund Tamás akadémikus, a Magyar Idegtudományi Társaság XII. konferenciájának elnöke a tanácskozás résztvevőinek magas számát emelte ki: 454 kutató regisztráltatta magát. E magas létszámmal "máris teljesült konferenciánk egyik célja, bebizonyítva, hogy az idegtudományok területén nemzetközileg is kompetitív kutatók kritikus tömegével rendelkezünk. Egy ilyen konferencia a legszkeptikusabb politikusokat is meggyőzheti arról, hogy a gyógyszerkutatáshoz és a klinikumhoz kapcsolódó agykutatást prioritásként kell kezelni" - hangsúlyozta.

Antal Miklós, a Magyar Idegtudományi Társaság elnöke az általa irányított szervezetről beszélt, amelynek taglétszáma dinamikusan nő, s jelenleg már meghaladja a 600-at.

"Ez az egyik legnagyobb hazai szakmai társaság" - mondta. Ismertetése szerint a konferencián rangos hazai alap- és klinikai kutatók mellett a legizgalmasabban fejlődő területek kiemelkedő külföldi szakemberei, köztük a Nobel-díjas Erwin Neher tartanak előadás.

Rekordnak számít a társaság konferenciáinak történetében a poszterbemutatók száma: a három nap alatt két szekcióban 270 prezentációra kerül sor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását