2024. május 3. - Tímea, Irma

Nikotinmentes cigi

Japán tudósok azonosították a gént, amely a dohánynövény gyökeréből a leveleibe szállítja a nikotint. A felfedezés a későbbiekben nikotinmentes cigaretta előállítását eredményezheti a The Daily Telegraph szerint.
2009. január 21. szerda 15:28 - Hírextra
Jazaki Kazufumi, a Kiotói Egyetem növényekkel foglalkozó molekuláris biológusa három kutatási évet fordított arra, hogy a nikotin szállításáért felelős Nt-JAT1 jelű gént azonosítsa. Mint elmondta, következő célja, hogy olyan cigarettát hozzon létre, amelynek íze a dohányé, ám nem ártalmas az emberi egészségre.

"Következő kísérleteinkben olyan dohánynövényeket termesztenénk, amelyeknek nincs nikotin a leveleikben, noha lehetnek még problémáink ebben" - mondta a japán kutató a brit lap internetes kiadásának. Jazaki szerint előfordulhat például, hogy amennyiben megakadályozzák a nikotin eljutását a dohánynövény leveleibe, annyira felhalmozódik a mérgezőanyag a gyökérben, hogy elpusztul a növény.

A japán lakosság körében viszonylag nagy a dohányzók aránya, egy 2008. májusi felmérés szerint a férfiak közel 40 százaléka, a nők 13 százaléka dohányos. Jazaki úgy véli, hogy áttörést jelentő eredménye segíthet majd azoknak, akik le akarnak szokni a cigarettáról. Sokan ugyanis hiába alkalmaznak nikotinpótlást, hiányzik nekik a dohányzás élménye, az ahhoz kapcsolódó szertartás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását