2024. május 13. - Szervác, Imola

Készülünk a beiktatásra

A magyar fővárosban is készülnek Barack Obama megválasztott amerikai elnök keddi beiktatására, a nagykövetség kétszáz embernek ad fogadást ad, mások házibulival és gyertyagyújtással ünnepelnek.
2009. január 19. hétfő 18:04 - Hírextra
A budapesti amerikai nagykövetség ünnepi fogadására több mint kétszáz diplomatát, politikust, döntéshozót és újságírót hívtak meg. A kétórásra tervezett eseményen a meghívottak műholdas kapcsolat segítségével élőben követhetik végig a beiktatási ünnepséget - tájékoztatta a nagykövetség hétfőn az MTI-t.

A Hungary for Obama baráti társaság két helyszínre is szervez összejövetelt. Az érdeklődők a Közép-európai Egyetemen és az egyik fővárosi ír sörözőben követhetik nyomon az eseményeket. A társaság a Szabadság térre is szervez összejövetelt, ahol az amerikai nagykövetség előtt gyertyás felvonulást rendeznek - derül ki a weblapjukon közzétett programból.

Városszerte több házibulit is rendeznek Budapesten élő külföldiek. Az egyik ilyen belvárosi baráti összejövetelen tipikus amerikai ételeket és italokat szolgálnak fel, így például nem hiányzik majd az asztalról a hot dog és a hasábburgonya sem - olvasható a meghívóban.

Barack Obama megválasztott amerikai elnök a washingtoni Lincoln-emlékműnél vasárnap délután nyitotta meg a beiktatásához kapcsolódó ünnepségeket.

Az ünnepségek - amelyek először tartanak négy napon át - Barack Obama beszédével és az azt követő ingyenes megakoncerttel kezdődtek el. Utóbbira olyan sztárok érkeztek, mint Bruce Springsteen, a U2, James Taylor, Stevie Wonder és Beyoncé. Ugyancsak fellép Bono, John Mellancamp, Usher, Shakira és Sheryl Crow. A Lincoln-emlékmű előtti rendezvényen az NBC szerint félmilliós tömeg gyűlt össze.

A beiktatási ünnepségsorozat két fő eseménye a keddi eskütétel, majd az azt követő ünnepi parádé a Capitolium és a Fehér Ház között a Pennsylvania sugárúton. Obama beiktatása alkalmából 10 hivatalos bált tartanak, ezenkívül városszerte több tucat nem hivatalos rendezvény lesz. Az ünneplés a szerda reggeli nemzeti imával fejeződik be.

Január 20-án a várakozások szerint minden korábbinál nagyobb, 2-3 milliós tömeg ünnepli Washington belvárosában az első afroamerikai elnök hivatalba lépését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását