2024. április 19. - Emma

A világ leghíresebb vonatrablója szabadlábon

Hamarosan szabad ember lesz minden idők leghíresebb vonatrablója. Az idén 80 éves Ronnie Biggs 1963. augusztus 8-án állította meg hamis tilos jelzéssel a Brit Királyi Posta Glasgow-ból a londoni Euston pályaudvarra tartó értékszállító szerelvényét, amelyr
2009. január 19. hétfő 07:00 - Hírextra
Fegyver ugyan nem dördült el az újkori brit kriminalisztika leghíresebb bűncselekményében, de Jack Millst, a postavonat vezetőjét nyomorékká verték. A banda még a rablás évében lebukott, és Biggs harminc esztendőre szóló beutalóval vonult be a dél-londoni Wandsworth hírhedt börtönébe.

Itt azonban nemhogy harminc évet, de harminc hónapot sem húzott le: 1965-ben - a klasszikus módszerrel, összegyúrt kötélhágcsón, az ablakból leereszkedve - megszökött. Párizsi és ausztráliai kitérővel Rióban telepedett le, ahol felvette a brazil állampolgárságot, és családot is alapított.

Ronnie Biggs, akit hazájában azóta is csak a nagy vonatrablóként emlegetnek, jó országot választott, Brazíliában ugyanis többszörös védelmet élvezett a meg-megújuló brit kiadatási igényekkel szemben. A két ország között nem volt kiadatási egyezmény, s Biggsnek gyermeke is született, márpedig a brazil törvények egyenesen tiltják a kiskorúakat nevelő gyanúsítottak kiszolgáltatását külföldi államoknak.

A legendák szerint a sikertelen jogi próbálkozások után egy ízben, titokzatos körülmények közepette, még elrablásával is megpróbálkoztak, de a máig ismeretlen kilétű zsoldosok csak Barbadosig jutottak vele, ahonnan megint meglépett.

Egészségi állapota azonban kora előrehaladtával megrendült, időközben fia is nagykorú lett, ráadásul a zsákmányolt pénz is elfogyott, így 2001-ben Biggs úgy döntött: elég a bujdosásból, és hazatér. Az öreg bűnözőnek a The Sun, a legnagyobb brit bulvárlap bérelt - a hazatérésről szóló exkluzív sztori fejében - magánrepülőgépet, amely a brit királyi légierő egyik támaszpontján szállt le.

A brit igazságszolgáltatás a megtért szökevény előrehaladott kora ellenére sem látott okot az ítélet megsemmisítésére, így Biggs - aki tovább volt szökésben, mint amennyit börtönben kellett volna ülnie - ott folytatta a büntetés letöltését, ahol 36 évvel korábban "felfüggesztette".

A News of the World, a The Sun hétvégi testvérlapja azonban vasárnap azt írta: Biggs most már olyan rossz egészségi állapotba került, hogy hamarosan kiengedik. A lap bennfentes forrása szerint a vonatrabló többszöri szélütés után sem járni, sem beszélni nem tud, betegsége tolókocsiba kényszeríti.

Várhatóan augusztusban szabadul, és utolsó éveit egy londoni idősotthonban tölti.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását