2024. április 27. - Zita

Gyurcsány és Demszky is felszólal a Magyar Demokratikus Chartan

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Demszky Gábor főpolgármester is felszólal a Magyar Demokratikus Charta szombati rendezvényén - tudta meg a szervezőktől az MTI szerdán.
2008. szeptember 17. szerda 11:07 - Hírextra
A tájékoztatás szerint a program - amelyre húszezer embert várnak - délután három órakor kezdődik; a résztvevők a Clark Ádám tértől a Lánchídon át, a Roosevelt téren keresztül jutnak el a Kossuth térig.
A Chartát eddig közel négyezerötszázan írták alá, de a szervezők abban bíznak, hogy a helyszínen még többen csatlakoznak.

A szombati eseményen beszédet mond Vitányi Iván, aki az 1991 őszén a demokratikus átalakulás akadozása miatti aggodalomnak hangot adó Demokratikus Charta alapítója is volt. Felszólal többek közt Groó Diana filmrendező, Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke, Iványi Gábor lelkész, Demszky Gábor főpolgármester és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.
A Magyar Demokratikus Charta megalakulásakor, szeptember 6-án közzétett felhívása szerint a kirekesztés, a rasszizmus, az antiszemitizmus ellen, az emberi szabadságjogok védelme érdekében jött létre, hangsúlyozva azt is: az alapítók nem fogadják el, hogy mások döntsék el, ki a magyar. A szerveződés szükségességét először a kormányfő vetette fel a júliusi melegfelvonulás elleni támadás után.

A Charta felhívását a baloldali és liberális értelmiség számos képviselője, aktív és háttérbe vonult politikusok, valamint civil szervezetek is aláírták.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását