2024. május 14. - Bonifác

Hátborzongató bűnügy az egri színházban

Bűnügyi történetet, Raymond Chandler Elkéstél, Terry! című darabját mutatja be január 23-án az egri Gárdonyi Géza Színház. A krimit a Kossuth-díjas Zsótér Sándor rendezi, az előadás főszereplője Ötvös András és Kaszás Gergő.
2009. január 17. szombat 13:49 - Hírextra
Pilisy Csenge, a teátrum sajtóreferense emlékeztetett arra, hogy Chandler stílusa és gondolkodásmódja az elmúlt hatvan évben jelentős hatást gyakorolt a bűnügyi irodalomra. A szerző 1954-ben írta az Elkéstél, Terry! című könyvét, amelyért Edgar Allan Poe-díjat kapott.
A darab egy barátság története: Terry Lennoxot és Philip Marlowe-t, a két főszereplőt a kimondatlan dolgok kötik össze. Marlowe képtelen belenyugodni abba, hogy barátja eltűnik, ezért megpróbálja kinyomozni, mi történt.

"Izgalmas a ,40-50-es évek divatját, változatos képi világát hidegen és szentimentálisan megmutatni. (...) A sokféle helyszínt úgy próbáljuk a publikum elé tárni, mint egy élő képregényt" - tolmácsolta Zsótér Sándor szavait Pilisy Csenge.

Az 1888-ban született Raymond Chandler jelentősége mérhetetlen volt a krimiirodalomra. Leginkább stílusa és gondolkodásmódja volt az, amely az elmúlt hatvan évben hatást gyakorolt a műfajra. Állandó szereplője, Philip Marlowe a detektívhősök mintapéldánya lett. Chandler 1932-ben a kaliforniai Dabney olajvállalat alelnöke lett, de alkoholizmusa miatt végül elvesztette állását. Csupán ezt követően, 44 éves fejjel képezte át magát ponyvaregény-íróvá. Első történetét 1933-ban adták ki, Black Mask (Fekete maszk) címmel. Első regénye, A hosszú álom (The Big Sleep) ugyancsak 1939-ben került napvilágra. Ezt mintegy 40 detektívtörténet követte 1959-ben bekövetkezett haláláig. Regényeivel olyan sikert aratott, hogy Hollywood forgatókönyvíróként is foglalkoztatta, mások mellett Billy Wilderrel és Alfred Hitchcockkal is dolgozott.

Az egri bemutatón Terry Lennoxot Kaszás Gergő, Philip Marlowe-t pedig Ötvös András személyesíti meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását