2022. július 2. - Ottó

Vonatjegy-nepperek tobzódnak

A holdújév közeledtével Kínában ismét több száz millió ember indul útnak, hogy évente egyszer rokonaival találkozva közösen ünnepelje a tavasz kezdetét. A negyvennapos utazási szezonban azonban egyre nehezebben lehet vonatjegyhez jutni, ezért a feldühödöt
2009. január 16. péntek 21:27 - Hírextra
A hét elején kezdődött utazási szezonban a vasútvonalakon 188 millió utasra számítanak, ami közel 8 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.Az ázsiai országban más időszakokban is előfordul, hogy bizonyos útvonalakra csak hetekkel korábban, vagy közvetítőkön keresztül lehet vonatjegyhez jutni a jegyüzérek miatt.

Az interneten terjesztett amatőr videofelvételek és blogbejegyzések szerint a jegypénztárakban szolgálatot teljesítő vasutasok a jegyüzérekkel együttműködve saját zsebre dolgoznak.

Hu Csin-tao (Hu Jintao) elnök felszólította a vasútügyi minisztériumot, hogy a rendkívüli utazási szezonban intézkedések sorozatával segítse az utasokat. A jegyhiány okainak kivizsgálása mellett a szerelvényeket is átirányítják az ország kevésbé zsúfolt északkeleti és északnyugati viszonylatairól a nagyobb forgalmat bonyolító déli területekre. A pénztárosoknak pedig megtiltották, hogy a kasszában mobiltelefont vagy a saját pénzüket tartsák.

Ebben a nagy forgalmú időszakban a vándormunkásoknak és diákcsoportoknak kiállított jegyeken kívül csak a vasúti jegyértékesítő hálózaton keresztül lehet helyet foglalni a vonatokra; az utazási irodák és a szállodák ebben az időszakban nem végeznek foglalásokat, a nagyobb állomásokon pedig éjjel-nappal üzemelő pénztárakat nyitottak.

A Kínai Központi Televízió (CCTV) honlapján közzétett felmérés kimutatta: a válaszolók 93 százaléka szerint az egyetlen megoldás az lenne, ha a vonatjegyeket csak névre szólóan lehetne megvásárolni.

Az új rendszer bevezetéséig nem marad más, mint a jegyüzérek elleni szigorú fellépés. A tavaly decemberben indított országos hadjárat során a hatóságok jegyüzérkedés vádjával 2393 gyanúsítottat állítottak elő, 2009 esetben indítottak eljárást és 78 237 darab jegyet foglaltak le, amelyek közül 60 ezer volt hamisított.

Vang Jung-ping (Wang Yongping) a vasúti minisztérium szóvivője szerint a jegyhiányt elsősorban az okozza, hogy az egyébként is túlterhelt hálózat ilyen tömegek szállítására nem alkalmas.
Idén a negyvennapos ünnepi utazási szezonra 2208 mentesítő szerelvényt állítottak forgalomba, ami 253 vonattal több az előző évhez képest - hangsúlyozta a szóvivő.

Kínában az elkövetkezendő két évben több mint 2000 milliárd jüan (292,5 milliárd dollár) költségvetéssel 30 ezer kilométernyi új vasútvonalat építenek. Az ázsiai ország személyszállításra alkalmas vasúti hálózata 2012-re 110 ezer kilométeresre bővül.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását