2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Röntgenkészülék ragasztószalagból

Az egyszerű ragasztószalagból röntgensugarakat előcsalogató módszert fejlesztettek ki amerikai tudósok. Az eljárás révén a közönséges cellux megmutatja a tárgyak belsejét.
2008. október 25. szombat 10:20 - Hírextra
A Nature legújabb számában megjelent beszámoló szerint az elgondolás a harmincas évekből származik, és egy fénytani sajátosság az alapja. A jelenség neve tribolumineszcencia, vagyis dörzsölés, csiszolás hatására történő fénykibocsátás.

Miközben a szalagot lefejtik a tekercsről, a súrlódás hatására energia szabadul fel apró villámoknak tűnő, látható fénysugár és láthatatlan röntgensugár formájában. Sok gyerek szokott ilyesmivel játszani elbújva a sötétben, a Kaliforniai Egyetem kutatói pedig egy egész ragasztószalag-hántó berendezést fejlesztettek ki, amely légmentes környezetben húzza a szalagot. Az így generált röntgensugár átvilágítja a kutatók kezét, ha a készülék elé teszik - áll az amerikai tudományos folyóirat cikkében.

"A ragasztószalagnak vákuumban kell lennie, a kéz maradhat kívül" - mondta Carlos Camara, a berendezés egyik fejlesztője. "Ha az irodai asztalon heverő ragasztószalagot tekerjük, akkor csak látható fényt kapunk, röntgensugarat nem" - tette hozzá. Ez azért van így, mert a levegőben terjengő gázok lelassítják a sugárzást keltő elektronokat.

"Általánosságban a röntgensugár úgy jön létre, hogy elektronok haladnak nagy gyorsasággal, aztán valami hirtelen megállítja őket. Ebben az esetben a ragasztószalag egyik oldaláról haladnak a másik felé, miközben fejtjük szét a szalagot" - mondta Camara.

A kutatók szerint az eljárással nukleáris fúzió is előidézhető. Ehhez az kell, hogy nagyjából tízszer annyi energia szabaduljon fel, mint a kísérletek során. "Energia kérdése az egész. Röntgensugarat már tudunk kelteni az eljárással, és ha mindezt megtízszereznénk, akkor nukleáris fúzió is létrejöhet" - mondta a kaliforniai tudós, aki szerint azonban többletenergia így sem keletkezne.

"Nukleáris fúziót előállítani laboratóriumi körülmények között nem nehéz. A nehéz a magfúziós energiatermelés, vagyis az, hogy többletenergiát nyerjünk ki a folyamatból" - mondta Carlos Camara.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását