2024. május 3. - Tímea, Irma

Görbicz Anita befejezi?

Mi lesz veled, Anita – teszi fel a kérdést a komplett magyar sajtó Görbicz Anita titokzatos szívbetegségével kapcsolatban. Mi lenne? Lövöldözi tovább a gólokat, és sanyargatja a férfiszíveket. De mi lesz, ha nem játszhat többé?
2009. január 15. csütörtök 18:45 - Gedei Szilárd
Egy ország izgul Görbicz Anitáért, amióta kiderült, hogy valami baj van a szívével. Azért szerencsés, ha így fogalmazunk: valami baj, mert egyelőre senki nem tud semmi biztosat. „Terhelés közben semmi baj nincsen, azonban, ha lejövök a pályáról, akkor van gond. Ilyenkor a pulzusommal van probléma. A szívem nem kap elég oxigént, és emiatt nem érzem jól magam" – beszélt honlapján furcsa betegségéről. Napjaink legjobb hazai női kézilabdázója tehát most vár és vizsgálatról vizsgálatra jár, hogy a dokik végre kiderítsék mi lehet a probléma, és milyen megoldások jöhetnek szóba. Egyáltalán van-e valami komoly betegsége, aminek következményeképp abba kell hagynia az aktív sportot?

A nagy kérdés, amibe belegondolni is rossz

Megannyi kérdés, egyelőre mind-mind megválaszolatlanul. S ami a legrosszabb: maga Görbicz sem tudja, mi történik saját testében. Bizony ilyenkor újra előkerülnek a legrosszabb rémálmok, Kolonics György halála és a mindig visszaköszönő szívhalál. Fehér Miklós, Zavadszky Gábor.



- A Dézsi Csaba András vezette kardiológiai stáb végzi a napokban a vizsgálatokat, miután a múlt hétvégén enyhébb elváltozást mutatott Anita szíve a maximális terhelés pihenési fázisában. Ahhoz, hogy biztosat lehessen mondani, szükséges egy speciális vizsgálat, az úgynevezett koronária-CT elvégzése. Ilyet csak a fővárosban végeznek, s ha minden jól alakul, akkor már szerdán megcsinálják ezt - mondta még korábban Balogh Péter, a Győri ETO csapatorvosa.

A győri klubvezetők egyébként – jogosan – azon háborodtak föl, hogy a derék zsurnaliszták a sikerek miatt alig-alig keresik föl őket, de Anita betegségéről mindenki tudni akarja a legújabb részleteket. Bevallhatjuk, hogy mi is kerestük Anitát, de abból, hogy kikapcsolta a telefonját egyértelműen megértettük, hogy most a pihenésre akar koncentrálni. Vagy mondjuk úgy, a gyógyulásra.

Görbét nem lehet pótolni. Reméljük nem is kell...

Bár még az sem egyértelmű, hogy miből kellene kigyógyulnia, ha egyáltalán ki lehet. Egy azonban biztos: bármiféle eredménnyel is jár a vizsgálat, a győri sportvezetők joggal vonhatják össze mérgesen szemöldöküket arra a kérdésre, hogy hogyan fogják pótolni Görbét. Hogy micsoda, pótolni?



Egy: a győriek szerint nem kell Görbét pótolni, mert a vizsgálatok után minden bizonnyal vissza fog térni a csapatba. Kivéve, ha tényleg valami óriási baj derül ki…

Kettő: Görbicz Anita pótolhatatlan – ezt már a szurkolók mondják. És még valami: nem árt leszögezni, hogy Görbicz nem jó játékos! Hanem a világ legjobb játékosa, legalábbis a magyar kéziszurkolók többsége szerint.

Ezektől a szurkolóktól, a győri vezetéstől és persze magától Anitától is elnézést kérünk, de muszáj föltenni a kérdést: mihez kezd Anita, ha abba kell hagynia a játékot? Föl lehet egyáltalán dolgozni ezt ép ésszel? Egyáltalán mindenképpen föl kell adnia a pályafutását? Hiszen annyit hallani a tragédiákról, melyeket valamiféle rejtett szívbetegség okozott. Jobb, ha most nem is kezdjük el sorolni.

Veszélyes lehet, ha tovább játszik?

Olyanról azonban gyanúsan keveset hallani, aki azután hagyta volna ott ígéretesen alakuló sportolói pályafutását, hogy kiderült volna róla egy vizsgálat során: beteg. Ezzel persze nem azt akarjuk mondani, sportolók valaha is annak ellenére nem adták föl pályafutásukat, hogy tudták: betegek.



Vanyus Attila győri klubelnök például elmondta, hogy szerinte ha Anita tehetné most is játszana. Most, amikor ha tényleg alattomos betegsége van, életveszélyes is lehet ez a számára. Szerencsére azonban az Anita betegségével kapcsolatos összes találgatás lezárulhat pénteken. Kiderülhet, hogy nincs is semmi baja, csak egy icipiciny kis elváltozás található a szívén.

Ezt mondják egyébként a szakértők is. Hogy Görbe a megterhelés, a folyamatos hajtás miatt került ebbe a helyzetbe. Egyesek Anita végiggürcölt elmúlt tíz évét is felemlegetik, de abban szinte minden orvos, és kézilabda szakértő egyetért, hogy Görbicz Anita teste valamilyen szinten besokallt.

Ha így van, az pihenéssel gyógyítható.

Vagy kiderülhet valami más, amiről beszélni is szörnyű.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását