2024. május 21. - Konstantin

Már meg is bukott a költségvetés?

A Fidesz szerint már két hét után látható, hogy megbukott az idei évre szóló költségvetés - mondta a párt szóvivője Gyurcsány Ferenc kormányfő idei gazdasági várakozásaira reagálva szerdán Budapesten.
2009. január 14. szerda 17:31 - Hírextra
"Két hét sem telt el az esztendőből, és gyakorlatilag megszűnt a költségvetés, összeomlott. A gazdasági válság kellős közepén az ország itt áll gazdasági iránytű nélkül" - fogalmazott sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter, aki szerint ez is a kormány alkalmatlanságát mutatja.
Emlékeztetett: amikor készült a költségvetés, a Fidesz is és az elemzők is figyelmeztettek arra, hogy nagyobb lesz a visszaesés annál, mint amit a kormány tervez, s kisebb lesz az infláció annál, mint amit a kormány tervez, továbbá a kormány által előrejelzettnél jóval nagyobb mértékben fognak csökkenni a reálbérek.

A kormány azonban ezeket az észrevételeket lesöpörte az asztalról, s kiderült, megint "hamis, hazug, nem valódi" adatokra alapozták a költségvetést. Szijjártó Péter közölte: a visszaesés a háromszorosa annak, amit terveztek, a reálbérek jóval nagyobb ütemben csökkennek, az infláció pedig jóval alacsonyabb annál, mint amit terveztek. A költségvetés összeomlásához nem a világgazdasági folyamatok hatásai vezettek - hangsúlyozta.

A Fidesz szóvivője közölte: az IMF vezetőjének látogatása napján derült ki, hogy a kormány újabb brutális megszorításokat tervez.Úgy vélte, amikor Gyurcsány Ferenc változásról, átalakításról, a helyzet megváltozásáról beszél, akkor azt általában brutális megszorító intézkedések szokták követni. Mint mondta, ma már a pénzügyminiszter sem rejtette véka alá, hogy a kormány áfaemelést tervez, ami a Fidesz számára elfogadhatatlan.

Kérdésre válaszolva Szijjártó Péter közölte: a jelenlegi rossz költségvetést toldozgatni-foldozgatni már nem lehet, ez nagy hiba lenne, hiszen ezzel a kormány tovább rontaná a már ma is kilátástalan gazdasági helyzetet.

"Nem új költségvetésre, hanem új kormányra és új gazdaságpolitikára lenne szükség. Ez a kormány ezzel a gazdaságpolitikával nem tudja az országos kivezetni a mostani válságból" - hangoztatta Szijjártó.

A Fidesz politikusa kérdésre válaszolva sem mondott részleteket a Fidesz elnökének az IMF vezetőjével lezajlott keddi találkozóról. Arra a megjegyzésre, hogy Nyakó István, az MSZP szóvivője kritizálta a találkozóról közzétett szűkszavú közleményt, Szijjártó Péter azt mondta: a Fidesz sajtóosztálya "megfontolja a szocialisták szóvivőjének észrevételeit az osztályon folyó munkáról".

Nyakó István szerdai sajtótájékoztatóján korábban arról beszélt, hogy rágalomnak bizonyult a Fidesznek az az állítása, hogy a kormány félrekezelte a válságot, miután a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója jónak és hatékonynak nevezte a kabinet válságkezelő intézkedéseit.

A szóvivő utalt arra, hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke korábban hevesen támadta az IMF-megállapodást, zsebszerződésnek nevezte és adósrabszolgaságot emlegetett annak kapcsán, ezért most - mint megjegyezte - sokan szeretnék tudni, hogy az ellenzéki pártelnök keddi találkozójukon bocsánatot kért-e az IMF vezetőjétől rágalmaiért. Hozzátette: az ellenzéki pártelnök megpróbálta "elsunnyogni" a találkozót: hiszen mindössze kétmondatos közleményben számoltak be róla. A szocialista szóvivő szerint arra is többen kíváncsiak, miért nem szeretne Orbán Viktor egy fotón szerepelni az IMF vezérigazgatójával, s hogy mit gondol és mit mondott a Fidesz elnöke az IMF által is szorgalmazott reformokról.

Orbán Viktor kedden délután találkozott Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével. A megbeszélésről az ellenzéki párt közleményében azt írta, a résztvevők megvitatták a világgazdasági átalakulások nyomán kialakult helyzetet, és áttekintették a válság Magyarországra gyakorolt hatásait.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán reggel az m1 Nap-kelte című műsorában azt mondta, idén a gazdaság visszaesése 2-3 százalékos lehet a decemberben elfogadott 2009-es költségvetésben rögzített 0,9 százalékos GDP-csökkenés helyett.

A kabinet szerdai ülését követő kormányszóvivői sajtótájékoztatón Budai Bernadett kormányszóvivő azt közölte, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felkérte Veres János pénzügyminisztert, hogy két héten belül készítsen új prognózist az idei évre, figyelembe véve az elmúlt egy hónap a gazdaságot érintő fejleményeit.

Gyurcsány Ferenc azt kérte a pénzügyminisztertől: a prognózis készítésekor legyen figyelemmel arra, hogy a régióban és Európában is gyorsan csökkent az ipari termelés és az export volumene is - fogalmazott a kormányszóvivő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását