2024. április 20. - Tivadar

Ismét elkezdhet esni az ónos eső?

Szerda délután újabb meleg léghullám érkezik az ország fölé, ezért további csapadékra kell számítani, de ennek halmazállapota folyamatosan változhat, eső, ónos eső, havazás is előfordulhat - közölte az MTI-vel az Országos Meteorológiai Szolgálat.
2009. január 14. szerda 16:15 - Hírextra
Jenki Szilvia meteorológus elmondta, hogy jelenleg a Dunántúlon mínusz 1 és mínusz 4 fok közötti a hőmérséklet, keleten pedig 0 és plusz 3 fok közötti értékeket mérnek. A délután, illetve az este folyamán ezek az értékek alig változnak, de csúszós útszakaszokra bárhol lehet számítani, mert ahol nap közben megindult az olvadás, ott az éjszaka folyamán lefagyásra kell számítani - közölte.

A meteorológus felhívta a figyelmet arra is, hogy a csapadék halmazállapota folyamatosan változhat, lehet eső, ónos eső és hó is.Éjszaka az országban mínusz 1 és mínusz 6 fok között lesz a hőmérséklet, csütörtökön napközben pedig várhatóan mínusz 2 és plusz 2 Celsius-fok között alakul a hőmérséklet.

A meteorológiai szolgálat szerda kora délután vonta vissza a harmadfokú, piros riasztást, amelyet a Dunántúl nyugati körzetében másodfokúra, a térség más részein és Közép-Magyarországon elsőfokúra mérsékeltek.

Szerda délelőtt négy régióra adtak ki piros riasztást az intenzív ónos eső és a jegesedés miatt: a Dél-Dunántúlra, a Nyugat-Dunántúlra, a Közép-Dunántúlra, majd a fővárost is magában foglaló Közép-Magyarországra.

Fodor Zoltán meteorológus ezt azzal indokolta, hogy jelentősen javultak az időjárás feltételei.
A Dél-Dunántúlon szerda reggel óta javultak, de továbbra sem jók az útviszonyok, a térségben estére újabb ónos esőre lehet számítani - közölte a Magyar Közút Kht. regionális főmérnöke az MTI-vel.

Kis István beszámolt arról, hogy a Baranya, Somogy és Tolna megye alkotta térségben a főutak 30-40 kilométeres óránkénti sebességgel biztonságosan járhatóak, a mellékutak továbbra is jegesek. Lassan, de lehet közlekedni Pécs útjain is, már közlekednek a helyi járatú autóbuszok.
A MÁV közlése szerint Zalában, Vasban és Veszprémben kell számítani a vonatok késésére.
A mentőszolgálat tájékoztatása szerint jelentősen megnőtt a mentők esetszáma az elmúlt órákban az ónos eső miatt; Veszprém megyében pedig egy mentődolgozó is megsérült betegellátás közben.

Az elsőfokú, citromsárga színnel jelölt riasztás azt jelzi, hogy helyenként gyenge ónos eső vagy szitálás várható. A másodfokú (narancssárga) pedig jegesedésre, ónos esőre hívja fel a figyelmet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását