2024. április 29. - Péter

"Bajnai hazudott, mondjon le"

Le kellene mondania a Fidesz szerint Bajnai Gordon gazdasági miniszternek és Bencze József országos rendőrfőkapitánynak, hiszen kiderült, hogy a rendőrség számára több mint két éve vásárolt három vízágyút - korábbi állításaikkal szemben - nem uniós forrá
2009. január 14. szerda 17:15 - Hírextra
Draskovics Tibor igazságügyi miniszter az egyik fideszes képviselő írásban benyújtott kérdésére válaszolva - 2008. december 29-i dátummal - szintén írásban közölte: "a vízágyúk nem a Schengen Alap európai uniós forrása terhére kerültek elszámolásra", ezért ezek nem szerepelnek a minisztérium honlapján az alapból beszerzett eszközökként - közölte Balsai István.

A sajtótájékoztatón kiosztották az újságíróknak a miniszter levelének fénymásolatát, amelyet Ékes József fideszes képviselőnek küldött. A levélből az is megtudható, hogy a vízágyúkat eddig két alkalommal használták. Először két vízágyút vetettek be 2007. október 22-én a fővárosban, a VI. kerületi Nagymező utcában, amikor az Állami Operaházban tartott állami ünnepséget akarta "jogellenes magatartást tanúsító tömeg" megzavarni. Másodszor pedig 2008. július 5-én, a melegfelvonulást megzavarni kívánó tömeg ellen használtak egy vízágyút.

Balsai István azt hangsúlyozta, hogy Draskovics Tibor közlését az EU igazságügyi biztosának szóvivője is megerősítette egy hazai napilap érdeklődésére.

Emlékeztetett: 2007 őszén nagy port vert fel az a hír, mely szerint a magyar rendőrség 315 millió forintért három izraeli vízágyút vásárolt azért, hogy legyen megfelelő eszköz a tömegoszlatáshoz. Akkor többen, így Bajnai Gordon akkori önkormányzati miniszter és Takács Albert, az igazságügyi tárca vezetője, továbbá Bencze József országos rendőrfőkapitány és Budai Bernadett kormányszóvivő is azt mondta: ezeket az eszközöket nem az adófizetők pénzéből, hanem EU-forrásból vásárolta a kormány.

Mint Balsai István megjegyezte: az egymást váltó igazságügy-minisztereknek még arra sem volt gondjuk, hogy egy-egy ügyet ugyanaz a munkatárs vigye végig, így fordulhatott elő, hogy Draskovics Tibor munkatársa nem tudta, mit mondott az elődje. A politikus úgy vélte, ez az eset is mutatja, hogy a kormány egy "hazugsággyár".

Egy újságírói megjegyzésre - mely szerint Budai Bernadett a szerdán megtartott kormányszóvivői tájékoztatón a vízágyúk vásárlásával kapcsolatban azt mondta, a schengeni alapnak két része van, a hazai és az EU-forrás, s a magyar kormány a hazai forrásból vásárolta ezeket a különleges járműveket - Balsai István közölte: már megint "össze-vissza hazudozott" a kormányszóvivő.
Draskovics miniszter egyértelműen leírta, hogy a vízágyúkat nem a schengeni alapból vásárolták - jelentette ki Balsai István.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását