2024. április 27. - Zita

Meghalt a Hair eredeti rendezője

Elhunyt Tom O,Horgan a Hair és a Jézus Krisztus Szupersztár című musicalek ünnepelt Broadway-rendezője.A 84 esztendős rendezőt vasárnap érte a halál a floridai Venice-ben található otthonában - mondta el Marc Cohen, a család közeli barátja.
2009. január 13. kedd 20:17 - Hírextra
O,Horgan a hatvanas évek New Yorkjában kísérleti színházi produkciókkal vívott ki magának hírnevet olyan jellegzetes helyszíneken, mint a Caffe Cino, a Judson Memorial Church és az East Village-beli La Mamma.

A Hairt, amely a vietnami háborút ellenző, drogozó és a szabad szerelemben hívő hippinemzedéket ünnepelte, a Broadway Biltmore Színházában állította színre 1968 áprilisában.

"Tom szőröstül-bőröstül színházi ember volt. A dolgokat színházi szempontból látta. Ő adott a Hairnek látványt, és ő vitt bele mozgást" - emlékezett rá Galt MacDermot, a musical zeneszerzője, hangsúlyozva, hogy a rendező felfogásában a darab sokkal inkább a színészek csapatjátéka lett.
O,Horgannek köszönhető a Jézus Krisztus Szupersztár 1971-ben kezdődött sikerszériája is: az általa színpadra állított Andrew Lloyd Webber-musical hétszáz előadást élt meg Jeff Fenholttal Jézus és Ben Vereennel Júdás szerepében.

További jelentős Broadway-sikerei között szerepelt a Lenny Bruce komikusról szóló Lenny című darab és az Inner City című musical. Utolsó rendezése, a Senator Joe, amelynek zenéjét is ő írta, azonban már a szakmai bemutatókon megbukott, s a premierig sem jutott el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását