2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

A Fidesz ismét bekérdez

Újabb kilencven írásbeli kérdést nyújtott be a Fidesz a kormánynak, hogy megtudja, mi volt a hasznuk a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) által kötött tanácsadói szerződéseknek - jelentette be Balsai István és Koszorús László, az ellenzéki párt két országgyűl
2009. január 12. hétfő 16:21 - Hírextra
Balsai István szerint a tanácsadói szerződések közös vonása, hogy jelenlegi vagy volt MSZP-s képviselők cégével kötötték őket, és hogy ezek a megbízások teljesen feleslegesek voltak, mert az ország nem profitált belőlük. Hozzátette: a szerződések pontos tartalmát szeretnék megismerni írásbeli kérdéseik révén.

Szavai szerint "a kormányzati pofátlanság" esetei közzé tartozik az a megbízás, amelynek alapján Páva Zoltán MSZP-s képviselő családi cége ötmillió forintért adott tanácsokat a MeH-nek. A vállalkozás orvosi műszerekkel foglalkozik - jegyezte meg.

Balsai István elmondta: a Hócipő című lap 4,5 millió forintot kapott ahhoz, hogy "tovább vegetáljon", míg Kupa Mihály, a Centrum párt volt elnöke 1 millió forintot, az el sem indult Új Tulajdonosi Program előkészítéséért.

A fideszes politikus szerint a szerződések felülvizsgálhatók, és akár büntetőjogi felelősséget, hűtlen kezelés vádját is felvethetik.Koszorús László azt mondta: a Fidesz által korábban benyújtott kérdésekből kiderült, hogy ezeknek a cégeknek több tízmillió, vagy esetenként 100 millió forintos nagyságrendben juttattak közpénzeket. A politikus szerint az ellenzéki párt korábbi kérdéseinek benyújtása után a kormány minden energiáját arra fordította, hogy a kérdéseket benyújtó képviselőket lejárassa.

A sajtótájékoztató után Balsai István és Koszorús László leadta a kérdéseket a képviselői irodaház képviselői tájékoztató központjában. A kérdéseket a két képviselőn kívül Szijjártó Péter szóvivő és Ágh Péter képviselő írta alá.

Január első napjaiban a Fidesz újabb 35 kérdést intézett a tárcavezetőkhöz, elsősorban a földművelésügyi és a közlekedési miniszterhez, miután a Fidesz és a KDNP tavaly év végén 1.353 kérdést már beadott.

A házszabály szerint az írásbeli kérdésekre 15 napos határidővel kell válaszolni, az nem számít, ebből mennyi a munkanap. Az Országgyűlés ellenőrzi, hogy a miniszterek betartják-e ezt a határidőt, ha nem, a házelnök figyelmeztető levelet küld a tárcavezetőnek.

Az MTI január elejei összegzése szerint a tárcák túlnyomórészt válaszoltak a Fidesz és a KDNP decemberben benyújtott írásbeli kérdéseire. A kormányszóvivő korábbi tájékoztatása szerint a minisztériumokban hozzávetőleg 700 ember dolgozott azon, hogy ez megtörténhessen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását