2024. május 2. - Zsigmond

Tilos a dohányzás a közterületeken

Tajvanon már a zárt közterületeken is tilos a dohányzás. A hét vége óta érvényes szigorítás támogatói szerint jelentős lépéssel kerültek közelebb ahhoz, hogy a sziget dohányfüstmentes legyen.
2009. január 12. hétfő 16:15 - Hírextra
A dohányzás elleni tilalom eddig csak a kórházakra, iskolákra, színházakra, könyvtárakra, irodákra és a liftekre korlátozódott, az új jogszabály érvénybe lépésével viszont minden zárt közterületen, többek között a szállodákban, éttermekben, karaokebárokban, internetkávézókban és a fedett tömegközlekedési állomásokon is tilos rágyújtani.

A tilalom ellenére füstölők tízezer tajvani dollárig (62 ezer forint) terjedő pénzbüntetésre számíthatnak.
A sziget repülőterein a dohányosoknak kijelölt várótermeket bezárták, a helyi járatokon pedig beszüntették a dohánytermékek forgalmazását is.

A tajpeji egészségügyi hatóságok szerint a 2007 júniusában, másfél év türelmi idővel elfogadott jogszabály Tajvanon közel félmillió zárt közterületet érint.

A vasárnapi ellenőrzések során vizsgált 2740 közintézmény közül mindössze ötnek a bejáratánál nem volt kitéve a tilalomra figyelmeztető tábla. Ez a mulasztás akár 50 ezer tajvani dollár (312 ezer forint) pénzbüntetéssel is sújtható.

A szigorítással együtt a dohánytermékekre kivetett "egészségügyi adó" mértékét is a duplájára emelték. A közvetlenül az egészségbiztosítási rendszerbe kerülő illeték jelenleg 500 tajvani dollár (3126 forint), amely 1000 szál cigaretta vagy 1 kilogramm más dohánytermék után fizetendő.
Tajvanon már hosszú ideje a tüdőrák vezeti a halálozási statisztikát. A hatóságok reményei szerint az intézkedés bevezetésével jelentősen csökken majd a dohányzás és az általa okozott megbetegedések száma.

A 23 millió lakosú szigeten 5 millió dohányos él, és évente mintegy 20 ezer ember hal meg a dohányzás és a passzív dohányzás káros hatásai miatt. A tajvani egészségkutató intézet szerint az áldozatok száma 2020-ra akár az évi 67 ezret is elérheti, ha nem csökken a dohányzás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását