2024. június 10. - Margit, Gréta

Légszennyezés miatt korlátozzák a forgalmat- Folyamatosan frissítve

A szálló por magas koncentrációja miatt vasárnap 11 órától életbe lép a szmogriadó Budapesten; az intézkedés visszavonásig érvényes - közölte a főpolgármester kora délelőtt. Demszky Gábor elrendelte a gépjárműforgalom korlátozását Budapest egész területér
2009. január 11. vasárnap 11:26 - Hírextra


A rendőrség vasárnap és hétfőn csak ellenőrzi a szmogriadó-rendeletben foglaltak betartását - mondta Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek, nem sokkal a szmogriadó elrendelése után.

Közlése szerint a kerületi rendőrkapitányságok és a BRFK közlekedésrendészeti főosztályának állománya az ellenőrzés során felhívja a gépkocsivezetők figyelmét a rendelet mielőbbi betartására.

A rendőrök a fővárosba bevezető utakon és a nagyobb forgalmú csomópontokban megállítják a járműveket, hogy figyelmeztessék az autóvezetőket.

A szálló por koncentráció növekedése jellemzően az általános őszi, téli meteorológiai helyzet és a közlekedési eredetű terhelés együttes következménye: számos egészségkárosító hatása lehet, különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, valamint a légúti és keringési betegségben szenvedők.

A levegőben szálló por izgatja a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. A por belégzése a légzőszervi betegek állapotát súlyosbítja, különösen asztma, hörghurut esetében, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben.

Veszélyeztetettek a légúti és keringési betegségben szenvedők, a csecsemők, gyermekek és időskorúak, az aktív és passzív dohányosok, akiknek célszerű elkerülniük a nagy forgalmú útszakaszokat.

A szálló por napi átlagkoncentrációja a budapesti légszennyezettségi mérőhálózat monitorállomásain pénteken és szombaton is elérte vagy meghaladta a 100 mikrogramm/köbmétert. Emiatt a főpolgármester vasárnap 11 órától elrendelte a szmogriadót, amely Budapest egész területén korlátozza a gépkocsik forgalmát. A mérések alapján a Nagytétényi úton és Csepelen a legmagasabb a légszennyezettség, ezeken a helyeken az előző két napban a szálló por koncentrációja meghaladta a határértéket, további hat mérőállomáson pedig elérte azt.

A szmogriadó feloldása akkor lehetséges, ha a szálló por koncentrációja 24 órán keresztül a riasztási határérték alatt marad - mondta Czuk Dorottya, a Főpolgármesteri Hivatal sajtófőnöke az MTI-nek vasárnap. Az intézkedés felülvizsgálatára legkorábban hétfőn kerülhet sor.

A szmoghelyzetre tekintettel Demszky Gábor főpolgármester vasárnap 16 órára összehívta a Fővárosi Védelmi Bizottságot - tájékoztatta a fővárosi önkormányzat sajtóirodája az MTI-t.

A bizottság ülésén többek között részt vesznek a Budapesti Rendőr-főkapitányság, a BKV, a Fővárosi Közterület-felügyelet képviselői, a rendelet végrehajtásában közreműködő egyéb szervezetek. Ott lesz a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium illetékese is.

Korábban kellett volna megszervezni a szmogriadóval kapcsolatos teendőket, "nemcsak a PR-ra, hanem a dolog szakmai részére is gondolni kellett volna" - mondta Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője az MTI-nek vasárnap.
Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását