2024. április 29. - Péter

Nem támogatja a szakértői kormányt a Komárom-Esztergom megyei SZDSZ

Az SZDSZ legfőbb politikai célja, hogy a 2010-es választásokon is parlamenti párt legyen, ezért a Komárom-Esztergom megyei választmány legutóbbi ülésén úgy döntött, hogy nem támogatja sem a szakértői kormány létrehozását, sem az előre hozott választásokat
2008. szeptember 8. hétfő 13:16 - Hírextra
"Az SZDSZ lenne a Fidesz szálláscsinálója, ha olyan lépéseket tenne, ami az előrehozott választásokat elősegíti" - jelentette ki Varga Győző megyei elnök, aki szerint nem lenne megoldás egy szűk mozgástérrel rendelkező szakértői kormány. A politikus kifejtette, hogy a liberális párt által követendő eljárásban nincs meg feltétlenül az az egység, amit Fodor Gábor pártelnök a 13 tagú ügyvivői testületre "kivetít".

Az SZDSZ-nek folytatnia kell az egyeztetéseket a szocialistákkal, arra kell törekednie, hogy a párt programjának elemeiből a lehető legtöbbet megvalósítsák és ezeket a sikereket fel lehessen mutatni a 2010-es választásokon - mondta a megyei elnök.

Gulyás József az SZDSZ Országos Tanácsának elnöke ezzel kapcsolatban az MTI-nek azt mondta hétfőn miskolci sajtótájékoztatóján, hogy tudomása szerint ez a megyei SZDSZ elnök személyes véleménye, a megyei választmány legutóbbi ülésén ott volt, ott ilyen pedig nem hangzott el. "Nem tudok ilyen döntésről" - jelentette ki.

Az SZDSZ OT elnöke ugyanakkor azt is elmondta: "van egyfajta megosztottság az SZDSZ tagságán belül is, vannak olyanok, akik félnek az előrehozott választástól, vannak olyanok, akik kevésbé hisznek abban, hogy egy szakértői kormányt létre lehet hozni".

Az SZDSZ-nek ki kell állnia egy szakértői kormány gondolata mellett, amennyiben nem sikerül egyetértésre jutni a pártokkal, akkor előtérbe kerülhet az előrehozott választás - mondta Gulyás József.

Novák Éva az SZDSZ Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének új elnöke ezzel kapcsolatban azt mondta: a borsodi szabaddemokraták a párbeszédben hisznek.

Gulyás József hozzátette: az elkövetkező hetekben vélhetően valamennyi megyében lesz választmányi ülés, ahol megvitatják ezt a kérdést, "minden megyében lesz erről vita"
Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke hétfőn levélben fordult az MDF, a Fidesz és a KDNP elnökéhez, amelyben arra kérte ellenzéki politikustársait, hogy közösen vizsgálják meg egy felállítandó, lehető legszélesebb támogatást bíró szakértői kormány lehetőségét.

Egy ilyen széles körű megállapodás a lehető legjobb megoldás, amely útját állja a további sodródásnak. Az SZDSZ meggyőződése szerint ugyanis egy szakértői kormány célja nem saját újraválasztása, hanem az ország előtt álló feladatok megoldása volna - írta levelében Fodor Gábor.
Fodor Gábor az SZDSZ ügyvivői testületének pénteki budapesti ülését követő sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a párt elfogadja Gyurcsány Ferenc meghívását, de a megbeszélésen a szakértői kormányról akar tárgyalni a miniszterelnökkel.

Eörsi Mátyás, az SZDSZ országgyűlési képviselője, aki elmondása szerint nem volt jelen az ügyvivői testület pénteki ülésén, szombaton Budapesten újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy demokráciában nem létezik szakértői kormány, s a pártoknak az ország előtt álló kihívásokról kell tárgyalniuk.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását