2024. április 20. - Tivadar

A kormánynak nem kell segítség?

A Fidesz szerint a gázhelyzettel összefüggésben tett javaslat kapcsán ismét bebizonyosodott, hogy ha az ellenzéki önkormányzatok segítő kezet nyújtanak a kormánynak, akkor azt "csúnya mozdulattal" elüti - közölte Szűcs Lajos országgyűlési képviselő, a Meg
2009. január 9. péntek 15:48 - Hírextra
Szűcs Lajos szerint a kormány politikai cselszövésként értékelte azt az ajánlatot, amelyet a megyei önkormányzatok tettek csütörtökön a lakossági gázellátás biztosítása érdekében. Javaslatukban azt kezdeményezték, hogy az ország mintegy százhatvan, a megyei önkormányzatok által fenntartott gimnáziumában, szakközépiskolájában és szakiskolájában fontolják meg, hogy elrendelnek-e háromnapos tanítási szünetet a szokatlanul hideg idő és a gázkrízis miatt - emlékeztetett.

A társelnök ugyanakkor hangsúlyozta: nem arról van szó, hogy a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége elrendelné a szünetet. Ezt az iskolák igazgató tehetik meg, s erre a megyei jegyzők adhatják meg az engedélyt - jelezte.

Hozzátette: ma sem tudni pontosan, meddig tart a gázvita, ezért tartalékokra van szükség, ráadásul az elkövetkező napokban "farkasordító hideg" várható. Ők csak a takarékosságot és az összefogást szerették volna segíteni az intézményeknek ajánlott iskolai szünettel - hangsúlyozta.

Szűcs Lajos szerint a kormány nem mond igazat ezekben az ügyekben: a Magyar Közlönyben ugyanis megjelent a korlátozási rendelet módosítása, amely szerint a kormány ezentúl saját hatáskörben fokozatokat ugorhat át, és olyan fogyasztókat is korlátozhat, akik még nem kerülnének sorra.

"Akinek lehetősége van takarékoskodni, annak ezt kell tennie", s ha a kormány azt gondolja, hogy ilyen durva és alantas módon az önkormányzatokat támadhatja ebben a helyzetben, azt kikéri magának - jelentette ki, megjegyezve: több olyan megyei önkormányzat volt, ahol az oktatási hivataltól szóban fenyegetés érkezett, ha az iskolákban elrendelik a szünetet, akkor a fenntartót akár egymillió forintos bírsággal is sújthatják.

Hozzátette: a jövőben is minden törvényes eszközt igénybe vesznek, hogy segítsék a gázvita a megoldását.

Az MTI felvetésére, amely szerint Sós Tamás Heves megye szocialista közgyűlési elnöke pénteki nyílt levelében egy olyan faxra hivatkozott, amely szerint központi döntéssel elrendelték a jövő hét első három napjára a szénszünetet, megismételte: a szövetség csak ajánlást fogalmazott meg. Ebben a kérdésben minden megyei önkormányzati vezetőt megkerestek, hogy kíván-e ehhez csatlakozni - jegyezte meg.

Sós Tamás ezeket a megkereséseket is "politikai jellegűnek" próbálta meg beállítani - hívta fel a figyelmet Szűcs Lajos, hozzátéve: ha a jelenlegi 19 megyei önkormányzatból 18 úgy állt hozzá a javaslatukhoz, hogy továbbítja az intézmények vezetőinek az ajánlatot, akkor ez "nagy többséget" jelent.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását