2024. március 29. - Auguszta

Több szex, jó arcmemória

A szexuális örömérzettel, a kötődéssel és az anyai gondoskodással kapcsolatba hozható oxitocin nevű hormon segít az ismerős arcok azonosításában is - állítják svájci kutatók.
2009. január 7. szerda 14:27 - Hírextra
Azok a férfiak, akik oxitocint kaptak, pontosabban idézték fel az ismerős arcokat, de a hormon nem javította náluk az élettelen tárgyak felismerését - mondta Peter Klaver, a Zürichi Egyetem munkatársa.
A The Journal of Neuroscience című szakfolyóirat legutóbbi számában közölt megállapítások szerint a hormon valamiképpen erősíti az agynak a szociális emlékezet területén aktív idegsejthálózatát. Elképzelhető, hogy a hormonnak olyan állapotokban is jelentősége van, mint az autizmus.

"A tanulmány rámutat a szociális információk feldolgozásának párhuzamaira egereknél és az embernél, és további adalékkal szolgál ahhoz az elképzeléshez, hogy az oxitocinnak kritikus szerepe van" - vélekedik Larry Young, az atlantai Emory Egyetem oxitocinnal foglalkozó szakértője, aki a svájci tanulmányban nem vett részt.

Az oxitocinról korábban azt tudtuk, hogy a szülésben játszik szerepet, és serkenti a tejelválasztást. Állatkutatások azt igazolták, hogy a hormon segít a szoros anya-utód kapcsolat, valamint a párok közti kötődés létrehozásában is. Csak az utóbbi évtizedekben merült fel, hogy szintén szerepe van a férfiaknál a nemi vágy felébredésében és a szexuális működésben.

Klaver 44 férfinak mutatott képeket arcokról és élettelen dolgokról, például szobrokról és házakról. Az önkéntesek egyik fele oxitocint, másik fele placebót kapott orrspray formájában. A tárgyak felismerését nem befolyásolta a hormon, azt azonban igen, hogy az ismerős arcokat felismerjék a kísérleti alanyok, és kevesebbszer tévesztették össze az arcokat a kísérletben résztvevők.

"Nagyon fontos megérteni, hogy a szociális felismerés javítható ilyen hormonokkal" - hangsúlyozta Klaver.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását