2024. április 29. - Péter

Botrányos leleplezés: a Fidesz is csalt?

Nincs vége a ferencvárosi választási botránynak. A Jobbik szerint újabb törvénysértésre derült fény. Állításuk szerint a Fidesz ajánlócédulákat adott át a MIÉP-nek. Novák Előd szerint 415 darab hamis kopogtatócédula bizonyítja a legnagyobb ellenzéki párt
2009. január 6. kedd 16:59 - Hírextra
Novák - aki a Jobbik delegáltja a IX. kerületi választási bizottságba – állítja, az ajánlócédulákat a választók eredetileg a Fidesznek adták le , ám a pártnak nem volt rá szüksége, ezért átadták a MIÉP-nek. Novák azt is bejelentette, a cédulákat leadók közül többen felháborodtak a párt módszerein.

Novák egy tucat választót keresett fel, akik határozottan kijelentették, hogy nem a MIÉP-nek, hanem a Fidesznek adták ajánlószelvényeiket. Ezután két tanú előtt írásban nyilatkoztak arról, hogy a Fideszt akarták támogatni ajánlószelvényeikkel. Sokuk nem is az aktivistáknak, hanem személyesen a Fidesz iroda alkalmazottainak nyújtották át a cédulákat – állítja Novák.

A Jobbik delegáltja a vizsgálódást azzal indokolta, hogy míg a másik két hamisító pártnál a kiugróan magas, több száz hibás adat egyértelműen mutatta, hogy régebbi adatbázisból másolták a személyi adatokat az „utángyártott” ajánlószelvényekre, addig a MIÉP-nél a 415 hamis cédulán gyakorlatilag hibátlan adatok álltak. Nem szerepeltek rajta elhalálozottak, elköltözöttek, nem voltak kettős jelölések, mint a másik két párt szelvényein – mondja.

A következmények

Választások
Ferencvárosban január 11-én tartanak időközi választásokat, miután Gegesy Ferenc (SZDSZ) polgármester szeptember közepén lemondott parlamenti mandátumáról, amelyet a 2006-os választásokon a 12-es számú budapesti egyéni választókerületben szerzett.
Ebből Novák szerint az következett, hogy a MIÉP olyan személyek pontos, friss adatait szerezte meg, melyeket egyik párt sem adott le ajánlójaként. Ez csak kétféleképpen történhetett: vagy a választási iroda egyik munkatársa szivárogtatott ki információt (ezt rögtön el is vetették) vagy valamelyik nagy párt adott át felesleges szelvényeiből.

Novák okoskodása szerint az MSZP esetében elképzelhetőnek tűnt, hogy érdekében állhatott a Fidesz gyengítése a MIÉP segítésével. Ám mint Novák állítja, éppen a Fidesz volt az, aki ezt megtette.

A szelvényeket leadók közül senki sincs – mondja Novák – aki nem adta le ajánlószelvényét, vagy bármely más pártot támogatott vele. Közleménye szerint a MIÉP pontos és friss adatai kizárólag fideszeseket takarnak, akik mind azt tanúsítják: a Fidesznek adták cédulájukat. A választási bizottsághoz mégse nyújtott be a Fidesz egyet se ezek közül.

A Jobbik gyengítése lett volna a cél?

Novák szerint logikus, hogy miután a Jobbik indulása biztossá vált, a Fidesz lemondott a radikálisok szavazatairól, így hasznosabb volt számára (főleg hosszú távon) azok megosztása, a riválisként kezelt Jobbik gyengítése a „haldokló MIÉP művi életben tartása által”.

Jogi lépések

A Fidesz reagálása szerint a Jobbik alaptalanul rágalmazza a pártot, ezért Cser-Palkovics András a párt helyettes szóvivője kedden közleményében bejelentette megteszik a szükséges jogi lépéseket. Cser-Palkovics András úgy fogalmazott: a Jobbik "ismét egy nyilvánvaló képtelenséggel próbál némi médiafelülethez jutni".

A fideszes politikus véleménye szerint ez az eset is alátámasztja azokat a feltételezéseket, miszerint más pártok aktivistái az ő nevükben gyűjtöttek szelvényeket.

A Jobbik mégsem vádolja Bácskai Jánost, a Fidesz helyi jelöltjét azzal, hogy részt vett volna a csalásban, sőt meg vannak győződve arról, hogy az ő tudta nélkül történtek a visszaélések.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását