2024. április 28. - Valéria

Városfal a tenger mélyén?

Kétszáz méter hosszú, tíz méter magas, városfalra emlékeztető, tenger alatti bazaltsziklát talált egy biodiverzitást kutató szakértő a Tajvani-szorosban.
2009. január 5. hétfő 13:12 - Hírextra
Jeng Ming-hsziou, a felfedező hétfői beszámolójában elmondta, hogy a Halász-szigetek (Pescadores szigetcsoport) mellett, a tenger mélyén lévő képződmény úgy néz ki, mintha több ezer bazaltoszlopot raktak volna egymás mellé.

Jeng, aki a Tajpejben működő, állami Kínai Akadémia professzora, a környéken búvárkodott, amikor Tajvan szigetének nyugati partjától mintegy 40 kilométerre felfigyelt a falra és lefilmezte azt.

"Teljesen váratlanul ért. Ritkán látni ehhez hasonló víz alatti képződményt" - emlékezett vissza Jeng.
A hasonló bazaltképződmények közül a leglátványosabb az Atlanti-óceán partjainál, Észak-Írországban álló, az Óriások útjának (Giant's Causeway) nevezett, mintegy 40 ezer bazaltoszlopból álló terület, amelyet az UNESCO 1986-ban a világörökség részének nyilvánított. Magyarországon a Badacsonyi hegységben láthatók ilyen vulkáni eredetű, megszilárdult lávából kialakult sokszögű oszlopok. Az eddig ismert oszlopsorok azonban a szárazföldön találhatók, nem pedig a víz alatt.

Jeng úgy véli, a Tajvani-szorosban általa felfedezett, városfalhoz hasonló bazalt oszlopsor körülbelül 1800 éve képződhetett egy vulkánkitörést követően.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását