2024. május 20. - Bernát, Felícia

Bajkonur kiürült

Áthelyezték az utolsó 1500 orosz katonát a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőteréről, mivel az az év elejétől teljes egészében civil létesítményként működik. Az Interfax hírügynökség szerint a Bajkonurban állomásozó utolsó katonai egységek feloszlatásáról szól
2009. január 5. hétfő 11:37 - Hírextra
Az űrrepülőtér, amely hosszú éveken át a Szovjetunió, majd Oroszország katonai objektuma volt, Bajkonur kazahsztáni város mellett található rakétaindító-hely, amelynek 6000 négyzetkilométeres körzetét létrejöttétől az akkori szovjet köztársaságban Oroszország ellenőrizte, majd a Szovjetunió széthullása után bérbe vette, s a szerződést 2004-ben 2050-ig meghosszabbították.

Az 1955-ben alapított űrrepülőtérhez kötődnek az űrkutatás történetének kezdetei: innen lőtték fel egyebek közt az első interkontinentális ballisztikus rakétát - eredetileg ezek felbocsátására építették -, a Szputnyik-1 első műholdat (1957. október 4-én); a Szputnyik-2-t, amely Lajka kutyát, az első élőlényt is az űrbe juttatta (1957. november 3-án), az első, embert, Jurij Gagarint is szállító Vosztok-1 űrhajót (1961. április 12-én), az első női kozmonauta, Valentyina Tyereskova űrhajóját (1963. június 16-án), valamint az első magyar űrhajóst, Farkas Bertalant szállító Szojuz-36-ot is (1980. május 26-án). Jelenleg innen indulnak a Nemzetközi Űrállomásra az orosz Progressz és Szojuz űrhajók.

A bajkonuri űrrepülőtér a világ legrégebbi és legnagyobb űreszköz-felbocsátó létesítménye. Kazahasztánban, az Aral-tótól mintegy 200 km-re, a Tyuratam nevű vasútállomás közelében épült fel. Az infrastruktúra teljes hiánya miatt - a sivatagos területen több száz kilométernyi utat és vasutat kellett építeni - a szovjet korszak egyik legköltségesebb vállalkozása volt a repülőtér, illetve a kiszolgálószemélyzetet befogadó település felépítése, amely 1966-ban város lett, és a Leninszk nevet kapta.

A Szovjetunió fennállása idején Leninszk zárt státusú, jobbára katonatisztek lakta város volt. Boris Jelcin néhai orosz elnök kezdeményezésére 1995. decemberében átnevezték Leninszket Bajkonurrá. Két évvel ezelőtt Bajkonur városában 70 ezer ember élt. Tyuratam mára nyolcezer lelket számláló, javarészt kazahok lakta falu lett, gyakorlatilag Bajkonur elővárosává fejlődött, de vasbeton fal választja el tőle.

Bajkonur neve onnan származik, hogy a Szovjetunió álcázási céllal egy hasonló nevű település közelében, a valódi űrközponttól több száz kilométerre felépített egy „Patyomkin-létesítményt”, amelyben az őrzésen kívül minden csak díszlet volt. E létesítmény nevét vette fel később a tényleges űrobjektum köré a pusztaságban néhány év alatt felépített város.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását