2024. április 25. - Márk

A Győzike-féléktől meghülyülhet a gyerekem

A lázadó korosztálynál nagy gond az identitás keresése, és ekképp a megfelelő példaképek kiválasztása. Ha a családi háttér nem alkalmas e személy kiválasztására, akkor a nagyvilágban kell szétnéznie. Jobb esetben egy magabiztos rocksztár, rosszabb esetben
2009. január 5. hétfő 07:41 - Pásztor Balázs
A témáról Kakuk Andreát, a gyermekek lelkének és pedagógiájának elismert szakértőjét kérdeztük - illetve hallgattuk meg előadását.

A fogyasztói társadalom hatása a serdülők lelki fejlődésére

Iskolák eredményei
Az iskolák összehasonlításában semmi komolyabb eltérés nem volt - vagyis nem különböznek túlságosan egymástól - azonban egy egyházi iskolába járó diák véleményét érdemes meghallgatni: „Nálunk meg kell tanulni sunnyogni és hazudni hogy a tiltott dolgokat megszerezzük, míg a rendes iskolák tanulói számára egyszerű pénzért meg lehet őket venni.”
A fogyasztói társadalom fogalma nyugaton már a 60-as évek végétől ismert volt, Magyarországra nagyjából 5-10 éve érkezett el. Negatív hatásairól sok helyen hallunk, sőt ezeket néha el is túlozzuk. A személy lelki stabilitásától, énképétől, vagyis saját döntésétől függ, belemegy-e a társadalom által diktált trendbe vagy sem (és ha igen, akkor milyen mértékben). Úgy tűnik,a serdülők a legjobban befolyásolható korosztály, ezáltal a reklámokra és a trendekre is ők a legfogékonyabbak.

A fogyasztói társadalom hatására fiatalok egy új, általában hibás értékrendet kezdenek magukévá tenni. Eszerint csak a legmenőbb márkák és a legújabb cuccok érdemesek arra, hogy megvegyék és birtokolják azokat- ezáltal hatalmas pazarlást és nem megfelelő pénzkezelést kényszerítve mind magukra, mind a szülőkre. De a szocializációs környezet is átalakult: ma a plázák számítanak a modern kor templomainak: a fogyasztói társadalom hívei itt gyűlnek össze, imádkoznak márkáikhoz, és részesítik egymást erkölcsi tanításban.

A kissé visszás nézeteket már most érezni lehet: egy egyházi és világi iskolákat összehasonlító kutatás alapján (résztvevői 14 és 16 év közöttiek) a serdülők Kulcsár Atillát tartják az egyik legklasszabb embernek, ugyanis ügyesen meg tudott lépni a rendőrök karmaiból. Ez jól mutatja hogy az önzés, a magabiztos fellépés, és a „vagányság” mennyire fontos minták a fiatalok számára.

Az értékrendet megfelelően reprezentálja az a felmérésrész is, mely szerint a fiatalok számára három legfontosabb dolog (sorrendben) a barátok, a siker és a pénz. A reklámokban nagyon sok fiatal csalódik: szerintük nincs olyan anyuka, mint a mosópor reklámokban, ráadásul ha ők összekoszolják a ruhájukat akkor mosoly helyett üvöltést vagy pofont kapnak.

Az összegzés kimondja, hogy a fiatalok látják a világ valódi arcát, tudják, hogy sok tettük rossz, sokszor mégis megcselekszik azokat a társadalom elvárása miatt. Számukra a személyes példamutatás és a biztos, békés családi háttér a legfontosabb, valamint hogy rendkívüli kritikusságuk miatt elég őket egyszer cserbenhagyni ahhoz, hogy örök életre elássuk magunkat náluk. Nem szabad minden szocializációt az iskolára bízni, a szülőknek otthon is aktívan ki kell venniük ebből a részüket.

A celeb-vonal

A celebvilág hatásai miként csapódnak le a serdülők korosztályán?

Ez attól függ, hogy milyen az adott fiatal családi helyzete, neveltetése, környezete és hogy mennyire befolyásolható - tehát egyén függő. De a kortárscsoportnak való megfelelés mindképpen a legnagyobb befolyásoló erő ebben a korszakban.
A celebeknél nagyrészt attól függ, hogy az adott híresség mit tesz le az asztalra. Az Irigy-Hónaljmirigyért sokak rajonganak - mivel viccesek, kedvesek - és így sokaknak számít, hogy mit tesznek. De Kelemen Anna a feje tetejére állhatna, akkor se tudna példát mutatni, mert közröhely a serdülők számára. Egy értelmes fiatalnak általában van annyi sütnivalója, hogy kihámozza, melyik celebre érdemes odafigyelni, és melyikre nem.
Pont most néztük a gyerekekkel ezt a Megasztár dolgot. A három megasztáros fiú elment segíteni sérült gyerekeknek, és attól lettek szerethetőek, hogy a fiatalok látták őket akció közben: tényleg odamentek, és megsimogatták ezeket a sérült gyerekeket, ajándékot adtak nekik. Ha a sztár a hétköznapi életben olyat tud nyújtani, ami hatással van a serdülőre, akkor nyert ügye van.

Ha már szóba hozta a három megasztáros fiút, milyen hatással van a fiatalokra a közöttük kitört botrány?

Abszolút negatív. Sokan azt mondják a serdülők közül, hogy ez sajnos a sztárság velejárója: ha valaki egy picike hatalmat kap, akkor azzal vissza is élhet. Ezek a fiúk is eljutottak oda, ahol már „vérre megy”, tehát abban a pillanatban egynek kellett győznie. Így ha eddig barátok is voltak, most ellenségekké válhatnak. A fiatalok ezt is észreveszik.

Miképp torzíthatja a nőideált a most divatba jött műanyaggal feltöltött sztárok térhódítása?

A serdülők fele legalább foglalkozik a gondolattal, hogy ” vajon milyen lenne…?” és legalább a serdülő lányok fele küzd énkép- és testképzavarral. Tíz lányból csupán négy elégedett magával. A többiek általában a mellüket kifogásolják - vagy kicsi, vagy nagy, vagy az alakja rossz - van akinek a szeme nem tetszik, de ismerek olyan lányt, aki mihelyt betölti a tizennyolcadik életévét, a csípőjét akarja megnagyobbíttatni. Az se ritka eset már, hogy valaki érettségire új melleket kér magának.
A leggyakoribbak az orrműtétek és az ajakfeltöltés - ezek nem is annyira drágák. A komolyabb beavatkozások aránya azonban maximum tízből egy. A fiatalok, ha komolyabban átbeszéljük velük a dolgot, akkor könnyen ráébredhetnek, hogy mennyire természetellenes is az, amit akarnak.

A sztárok gyermekeire hogy hat a szüleik viselkedése, sztársága?

Őket nagyon, nagyon lehet sajnálni, a rivaldafényben álló sztárok gyerekinek nem olyan jó a sorsuk. Kiszel Tünde Donatellácskája például nem egy paródiában szerepelt már. Sajnálatra méltó. A sztárgyerekeknek sokszor nincsenek barátai, vagy ha vannak is, sokszor csupán érdekből. Ismerek olyan lányokat, akik a Mirigyekhez való közelkerülés végett barátkoznak például az egyik zenekar-tag gyerekeivel, pedig mondták, hogy igazából nem is szimpatikus nekik az a kislány. Ha a szülő letesz valamit az asztalra - például jótékonykodik - és nem keveredik botrányokba, akkor válhat csak gyermeke megfelelő példaképévé.

Gondolom, ön is saját bőrén tapasztalja, hogy az idő múlásával egyre szemtelenebb lesz az épp felnövekvő generáció. Ön szerint meddig mehet el ez a folyamat?

Igen, a korosztály ezzel kicsit maga alatt vágja a fát. De van egy pont, ahonnan csak visszafelé lehet menni. Azt gondolom, hogy lesz egy nagy erkölcsi válság - vagy már van is - de az igazi értékeket sosem dobja el az ember, és ez a fiatalok körében sem veszik el. A jó korlát, a helyesen elhelyezett kerítés, az kapaszkodó. Ha a serdülők túlzottan szabadosan élnek, és maguknak mindent megengednek, akkor egy idő után gyökértelenek, szomorúak és kiégettek lesznek, így egyszer csak ők maguk fognak vágyni ezekre az értékekre, hogy visszakaphassák őket.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

sharapova2008
2009. január 5. 17:30
Való igaz,hogy az efféle társadalomromboló figuráktól,mint a Győzike,a gyerekek is meghülyithetők mert az ifjak úgy vélik:Magyarországon az olyan szellemi nyomorékok is jobban boldogulnak,mint ők.Nem kell hozzá egyéb,mint egy ostoba TV-csatorna és egy fogadóképes alultáplált,"nézettséget" biztositó gyülevész sereg,akik meghatározzák a magyar közizlést és az ifjú generáció jövőjét.Szépen állunk...!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását