2024. május 12. - Pongrác

Amerikát elbukta, de a nemzetközi jegybevétel segíthet

Baz Luhrmann 130 millió dolláros (25 milliárd forint), Ausztrália című filmeposza öt hét alatt csak alig 50 millió dollárnyi jegybevételt tudott felmutatni Észak-Amerikában, ám a gyártó 20th Century Fox stúdió és a rendező szerint a külföldi jegyeladások
2008. december 31. szerda 11:52 - Hírextra
Bert Livingstone, a Fox elnökhelyettese a kemény versennyel magyarázta a film amerikai bukdácsolását. Az elemzők azonban az Ausztráliában játszódó második világháborús szerelmi románc vegyes fogadtatását sem hagyták figyelmen kívül.

A történetnek az sem használ, hogy célcsoportként az "idősebb nőknek" szóló meghatározás ragadt rá. Nicole Kidman és Hugh Jackman, a két főszereplő neve sem vált ellenállhatatlan vonzerővé a film plakátjain: a színésznő, akinek két korábbi filmje (Invázó, A Szépség és a Szőr: Diane Arbus képzeletbeli portréja) is megbukott, egyébként is elnyerte a legtúlfizetettebb hollywoodi sztár státusát a Forbes magazin értékelése szerint.

A hollywoodi filmkritikusok és az amerikai színészkamara mindenesetre nem tartotta érdemesnek a filmet arra, hogy Arany Glóbuszra vagy más presztízsemelő díjra nevezze, s ez az Oscar előtti hajszában, amikor minden produkció büszkén sorolja jelöléseit és elnyert díjait, szintén nem használ az észak-amerikai bevételeknek.

Luhrmann azonban egyelőre még joggal bízik a világ filmszerető közönségében: 1996-ban bemutatott Rómeó + Júlia, valamint 2001-ben debütált Moulin Rouge című musicalje bevételeinek kétharmadát Amerikán és Kanadán kívül gyűjtötte be. Ráadásul végül két igazi sikerként elkönyvelt idei mozi, A sötét lovag és A Vasember is alig valamicskével tett szert több hazai bevételre, mint a jelenleg 44,3 milliónál (8,3 milliárd forint) tartó Ausztrália.

A külföldi körkép bíztató a Fox számára: 51 országban 46 millió dollárnál (8,6 milliárd forint) tart a jegyeladás. A legjelentősebb a hazai, ausztrál egyenleg: öt hét elteltével 16 milliónál (3 milliárd forint) jár. Spanyolországban, Franciaországban és Németországban, ahol a múlt hét végén mutatták be a produkciót, a boxofficelisták élén szerepelt, igaz, hogy Angliában viszont csak a harmadik helyre tudott felkapaszkodni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását