2024. április 28. - Valéria

Titániummal a haragtoronyért

Titániumövet kap a velencei Szent Márk tér világhírű harangtornya. Ennek oka, hogy a csaknem száz méter magas tornyot az enyészet fenyegeti, ugyanis talapzata facölöpökön nyugszik, amelyeket az idők során szétmart a tengervíz.
2008. december 30. kedd 07:20 - Hírextra
Ezen kívül az emelkedő tengerszint miatt árvizek is fenyegetik az építményt. Hogy megmenthesse a lagúnák városának jelképét, Velence önkormányzata most tizenkét tonna titániumot rendelt - írta a Der Standard című osztrák lap online kiadása.

"Lényegében egyfajta protézisről van szó, amely körülölelné a torony talapzatát, hogy mindenféle dőlést megakadályozzon" - magyarázta nemrégiben a restaurációs munkálatokért felelős építész, Claudio Menichelli. Tudományos vizsgálatok támasztották alá, hogy Velence jelképe hasonlóan járhat, mint a pisai ferde torony.

Ezt kívánják most megakadályozni a titániumfoglalattal. "Ilyen körülmények között egyetlen anyag sincs, amelynek ilyen hosszú lenne az élettartama" - nyilatkozott Markus Holz, a fémet szállító ThyssenKrupp-Titanium német cég üzletvezetője.

A csupán egy méterrel a tengerszint felett elhelyezkedő Velence áradásairól ismert, amelyek folyamán gyakran az egész Szent Márk tér víz alá kerül. Az éghajlatváltozás még súlyosbíthatja a problémát, ettől tartanak legalábbis már egy ideje az olasz kutatók.
A tenger vízszintje máris 24 centiméterrel magasabb, mint száz évvel ezelőtt, ez az érték pedig jelenleg évente átlagosan három milliméterrel nő. Így az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az áradások. Míg 1925-ben csupán hétszer jegyeztek fel "acqua altát", az utóbbi esztendőkben évenként több mint ötven esetet regisztráltak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását