2024. május 9. - Gergely

Megbuggyant a kecske

Egy Finnországban világra jött fiatal fecske még első vedlése előtt rekordgyanús, ugyanis több mint tízezer kilométeres utat tett meg Afrika déli csücskéig. A vonuló madárra dél-afrikai madarászok lettek figyelmesek a Durban melletti Mount Morelandben gyű
2008. december 28. vasárnap 19:00 - Hírextra
A Sunday Tribune című angol lap szerint a madárnak már volt egy gyűrűje, "Finland" felirattal. "A fiatal fecske valószínűleg júniusban kelt ki Finnországban, tehát féléves körüli lehet, súlya 17 gramm, és valószínűleg áprilisban repül majd vissza Európába" - vélte Hilary Vickers, a gyűrűzés vezetője.
A fiatal állat egy füsti fecske (Hirundo rustica). A nálunk is gyakori fészkelőmadarak közül sokan származnak Észak-Európából (Észak-Nématország, Dánia, Svédország). Európa tavaszhírnökei többnyire már zsenge korukban megkezdik délre vezető útjukat. Vizsgálatok igazolták, hogy a fiatal állatok az elsők, amelyek megérkeznek.

"Arra a kérdésre, hogyan találnak el a céljukig ilyen fiatalon, máig keressük a választ" - magyarázta Vickers. Az országos madáradatközpont, Safring most a helsinki kollégáktól további információkat fog kérni.

A vonuló madarak a Birdlife SA egyesület szerint délre vagy onnan vissza vezető repüléseik során akár háromszáz kilométert is megtesznek naponta. Két Dél-Afrikában meggyűrűzött fecskét nemrégiben, csupán 34 nap elteltével fogtak vissza Grúziában, a Fekete-tengernél - több mint 8000 kilométer megtétele után.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását