2024. április 23. - Béla

Utcanévtáblák vakoknak

Vakok által is olvasható, csaknem ezer utcanévtáblát helyeznek el a fővárosban egy fiatal szobrásznak köszönhetően. Abonyi Alma szobrász alig 22 éves, de már számos hazai és külföldi kiállításon vett részt, munkáját több rangos díjjal jutalmazták.
2008. szeptember 15. hétfő 17:28 - Hírextra
Néhány éve kezdett el street arttal, vagyis utcai művészettel is foglalkozni, mert azt tapasztalta, hogy az emberek kíváncsiak ugyan a művészetre, érdeklődnek az új alternatívák iránt, ám kevés idejük van múzeumokba, galériákba járni. Lassan megfogalmazódott benne a gondolat, hogy olyan művészettel kell foglalkoznia, amelyet kivihet az utcára.

Elképzelését egyedi dologgal szerette volna összekapcsolni, így született meg az ötlet, hogy az utcaneveket nagyított Braille-írással is feltüntetné, olyan magasságban, hogy azt a gyengénlátók elérjék. Ötletéhez támogatót is talált: a Summa Artium Kht. segítségével valósul meg a szobrász terve.

A vakok által is olvasható feliratok fél centiméter átmérőjű, színes, műanyag félgömbökből készülnek, amelyek a látók számára is különleges, esztétikus élményt nyújtanak, és felhívják a figyelmet a szépségre, a művészetre és a Magyarországon élő 45 ezer látássérültre.

"Az ezer felirathoz mintegy 40-50 ezer félgömb szükséges, amelyek poliészter műgyantából készülnek. Szobrászként körülbelül 4-5 éve dolgozom ezzel az anyaggal. Minél több színűt kívánok létrehozni, hogy olyan feliratokat tudjak készíteni, amelyek harmonikusan beilleszkednek környezetükbe" - fogalmazott Abonyi Alma.

Az alkotó a meglévő utcanévtábla alá csavarozza, ragasztja fel a Braille-írással kiírt utcaneveket, az elsőt szeptember 23-án, kedden az Állami Vakok Intézete utcájában. Az intézmény is örömmel fogadta a művész tervét és segítséget is nyújtott az utcanévtáblák kialakításában, hogy azok valóban a vakok segítségére legyenek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását