2024. május 7. - Gizella

Akik idén a történelmet írták

Véget ér egy év, úgy illik, hogy számvetést készítsünk: fussuk át még egyszer, mi is történt 2008-ban a világ sportjában! Annál is inkább, mert bizony az olimpián kívül is történt egy s más történelmi esemény – Hamilton Forma-1-es bajnoki címétől ke
2008. december 27. szombat 08:29 - Gedei Szilárd
Pedig nem kezdődött túl jól az év a berregő autók kedvelőinek (köztük Palik Lászlóval, és még egy csomó magyarral), ugyanis a szokásos sivatagi őrület, a Dakar Rali szervezői bejelentették, hogy az utolsó pillanatban lefújják a világ legjelentősebb tereprali versenyét. Sebaj, volt helyette Dakar(utánzat) nálunk: a Közép-Európa Rali első ízben látta vendégül nagyjából azokat a versenyzőket, akiket az eredeti Dakar is vendégül látott volna. A ralit végül a spanyol legenda Carlos Sainz nyerte az autósok mezőnyében.

Hamilton és a dráma

A Hírextra Top 5 sportolója 2008-ban (az olimpián kívül)
1. Lewis Hamilton (Forma-1, angol)
2. Rafael Nadal (tenisz, spanyol)
3. Thomas Morgernstern (síugrás, osztrák)
4. Valentino Rossi (Moto GP, olasz)
5.Carlos Sastre (kerékpáros, spanyol)
Maradjunk is a duruzsoló motoroknál mégy egy kicsit: a Forma-1-es világbajnokságról ugyanis mindenképpen szót kell ejtenünk. Az angol Lewis Hamilton végső győzelme éppen csak hogy győzelem lett, amivel a Forma-1-es gyorsasági vébé elő színesbőrű bajnokává vált. A gyorsasági motoros vébé azonban már sokkal egyszerűbb véget ért: a 125 köbcentisek között a mi Talmácsi Gáborunk nem tudta megismételni előző évi bravúrját és idén csak dobogós lett az év végi elszámolásban. A Moto GP-ben az a „Doktor”, azaz Valentino Rossi visszahódította a neki járó bajnoki címet.

A kétkerekűeknél maradva, de már egyetlen „embererőre” váltva meg kell említeni a kerékpárosok világát is: a Tour de France-ot idén bizonyos Carlos Sastre nyerte, aki spanyol és nagyon tud tekerni. Persze ha már itt tartunk meg kell említeni a legendák legendája Lance Armstrong visszatérését is: a hétszeres bajnok jövőre a nyolcadik elsőségéért szállhat harcba a Touron.



A teniszrajongók számára is óriási év volt az idei: a legyőzhetetlennek hitt Roger Federer ugyanis legyőzettetett. A svájcit persze a spanyol Rafa Nadal lökte le egy hanyag mozdulattal a világranglista első helyéről, a nőknél azonban a férfiaktól eltérően pont hogy annyira tömény volt a mezőny, hogy senki nem lógott ki a mezőnyből, legalábbis felülről nem.

Nagy győzelmek, nagy bukások

Amerikában is végigdübörögték a klasszikus sportok az évet, az NHL-ben a liga legerősebb csapata, a Detroit Red Wings ünnepelhetett júniusban, az NBA-ben pedig a nagy múltú Boston Celtics csapata diadalmaskodott. A nálunk is egyre népszerűbb amerikai fociban pedig a nem is oly nagy esélyes New York Giants vitte haza a Super Bowl serlegét.

Kevés olyan sportág van, melynek nem az olimpia volt 2008-ban a fő versenyszáma, de azért akad néhány. Ilyenek voltak például a téli sportágak az idén: a síugrástól kezdve (Thomas Morgenstern ellenállhatatlan volt a világkupában) egészen az alpesi síig (elég, ha csak Aksel Lund Svindal horribilis balesetét említem) egész sor izgalmas esemény történt.

A női kézilabda Eb pedig még túlságosan is friss emlék: hagyjuk ünnepelni a mezőnyből egyértelműen kimagasló norvégokat, és inkább koncentráljunk a jövő évi férfi világbajnokságra. Hiszen ott még lehet esélye a magyar csapatnak is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását