2024. május 20. - Bernát, Felícia

Új szakok a felsőoktatásban

Alkotóművészet és muzikológia, ökotoxikológus vagy akár barokk tanulmányok szakot is választhatnak a jövőben a hallgatók a Magyar Akkreditációs Bizottság legutóbbi, decemberi ülésén hozott döntése alapján. Ezek a képzési formák a december közepén megjelen
2008. december 26. péntek 10:43 - Hírextra
Alkotóművészet és muzikológia alapszak létesítési kérelmet a Pécsi Tudományegyetem nyújtott be, de elnyerte az akkreditáló testület jóváhagyását még az alapszak-indítási kérelmek közül az egri Eszterházy Károly Főiskolán a szabad bölcsészet, a Szolnoki Főiskolán az angol nyelvű turizmus és vendéglátás-, nemzetközigazdálkodás-, a Szegedi Hittudományi Főiskolán pedig a kántorképzés is.
A mesterszak-létesítési kérelmek közül zöld utat adott a testület a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen a barokk tanulmányok szaknak, az ELTE-n az összehasonlítóirodalom- és művelődéstudomány-képzésnek.

Jóváhagyták továbbá a Debreceni Tudományegyetemen az anyagtudomány mesterszakot, a Károli Gáspár Református Egyetemen a vallástudomány-képzést, a Miskolci Egyetemen a geográfus mesterszakot. A gödöllői Szent István Egyetem kínálata ökotoxikológus-képzéssel bővülhet, a soproni Nyugat-magyarországi Egyetemen pedig várhatóan környezettudományt is lehet tanulni.
A Magyar Akkreditációs Bizottság januárban valószínűleg még további szakokról dönt, ezek szintén a pótkötetbe kerülnek majd be.

A december 15-én megjelent Felsőoktatási felvételi tájékoztatóban több mint 3.200 képzési forma szerepel. Az eddigi adatok alapján összesen 1.671 alapképzés és 1.030 mesterképzés indul majd 2009-ben, államilag támogatott képzési forma alapképzésben 1399, mesterképzésben 889 lesz.

A 2009/2010-es tanévben államilag támogatott képzésre 56 ezer, mesterképzésre 21.700 hallgatót vesznek fel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását