2024. április 30. - Katalin, Kitti

A jó házasság titka

Több, mint 65 éve tartó házasságunk alatt soha nem unatkoztunk, amiben persze szerepe van annak is, hogy érdeklődési köreink jelentős mértékben átfedik egymást - árulta el a jó házasság titkát a Die Zeitnek nyilatkozva Helmut Schmidt felesége.
2008. december 24. szerda 12:11 - Hírextra
Hannelore (akit egész Németország csak a becenevén ismer: Loki) abból az alkalomból nyilatkozott a hamburgi hetilapnak, hogy férje december 23-án ünnepelte 90. születésnapját. Helmut és Loki már az elemi iskolában ismerte egymást (egy osztályba jártak); ebből a gyermekkori ismeretségből, barátságból lett szerelem, majd házasság. 1942 nyarán esküdtek, amikor a 23 éves Helmut pár nap szabadságra hazatért a frontról.

A közös témák, hobbik mellett az egykori kancellár felesége mást is fontosnak tart a házasság "szakítószilárdsága" szempontjából: egyik félnek sincs joga ahhoz, hogy át akarja nevelni a partnerét. Ennek amúgy sincs értelme, mégis sokan megpróbálják - és számos házasság éppen emiatt fut zátonyra.

A hetilap kérdésére, volt-e valaha is komoly veszekedés, vita kettejük között a hat és fél évtizedes házasságuk alatt, Loki igennel felelt. "Egyetlen egyszer veszekedtünk komolyan. A vicces az egészben az, hogy ma már egyikünk sem emlékszik arra, min kaptunk hajba. Mérgemben fölkaptam egy mosogatórongyot, és Helmuthoz vágtam."

És talált? - tudakolta az újságíró. "Nem, a férjem elhajolt a rongy elől. Ez egyébként még a valutareform (1948) előtt történt. Emiatt ne engedhettem meg magamnak, hogy valamilyen kemény tárgyat vágjak hozzá, hiszen az el is törhetett volna. A pótlása pedig igen bajos lett volna."
A nívós, értelmes élethez tartozik Loki Schmidt szerint, hogy az ember gyerekkorában rendes iskolába járjon; olyanba, amely - a szülőkkel karöltve - önállóságra neveli a tanulókat. Kell egy szakma, amelyet szívesen és magas színvonalon űz (Loki pedagógusként dolgozott 40 éven át, az
utóbbi két évtizedben pedig botanikusként szerzett nevet magának). Időnként kell a szünet, amikor az ember a munka után kikapcsolódik. És kellenek jó barátok, néha egy pohár bor vagy whisky, füstölnivaló - foglalta össze életfilozófiáját Helmut Schmidt 89 éves felesége.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását