2024. május 6. - Ivett, Frida

Leleplező dokumentumok?

Új nyomozást rendelhet el a Fejér megyei főügyészség a pákozdi földterület értékesítése miatt - mondta Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) szövetségi igazgatója keddi sajtótájékoztatóján, a birtokába került, az ügyés
2008. december 23. kedd 13:09 - Hírextra
Budai Gyula szerint az iratok perdöntő bizonyítékul szolgálnak arra, hogy mind Gráf József akkori agrárminiszter, mind pedig Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter tudta, mi történik a tárcánál a pákozdi földterülettel kapcsolatban.

Az igazgató birtokába került dokumentumok szerint 2006. március 31-én Tömör László, a Nemzeti Földalap (NFA) elnöke levelet írt Juhász Ferencnek, amelyben azt kérte: adja át vagyonkezelésbe a földterületet és járuljon hozzá a művelési ág váltáshoz.

Ezt követően elkészült egy helyszíni szemle a földterületről, amelyet a Fejér megyei földhivatal elnöke végzett el, s a két miniszter még aznap aláírt egy közös nyilatkozatot, amelyben Juhász Ferenc lemond a terület vagyonkezelői jogáról, átengedi az agrártárcának és hozzájárul a művelési ág váltáshoz - részletezte Budai Gyula.

Juhász Ferenc 2006. április 6-án kelt levelében járult hozzá a művelethez, ami későbbi mint a két miniszter nyilatkozata, vagyis egy "biankó" nyilatkozatról van szó, amelyet visszadatáltak az agrárminisztériumban. Ez alapján nem lehetett volna kezelésbe adni a területet és kivonni a művelési ágból - vélte az igazgató.

Budai Gyula szerint ez a művelet több bűncselekményt is megalapoz: magánokirat hamisítást és hivatali visszaélést. "A dokumentumok azt igazolják, hogy a két tárca minisztere tudta, hogy mit ír alá, tudta, mi zajlik a háttérben" - tette hozzá.

Budai Gyula felhívta a figyelmet arra: a dokumentumok arról tanúskodtak, hogy soron kívüli eljárás folyt az értékesítésben. Nagyon rövid idő - egy hónap - alatt írták ki a pályázatot és adták el a területet. A 30 millió forintért meghirdetett földterület 90 millió forintért kelt el. Azt pedig több mint 200 millió forintért adta tovább a pályázat nyertese egy norvég befektetőnek.

Benedek Fülöp, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) vezérigazgató-helyettese, az agrártárca volt szakállamtitkára ellen hivatali visszaélés és egyéb bűncselekmények miatt indult nyomozás egy 202 hektáros, pákozdi ingatlan művelésből való, a jogszabályok megsértésével történt kivonása miatt.

Az eljárás során merült fel annak a gyanúja, hogy a földhivatal az akkor még az agrártárca szakállamtitkáraként dolgozó Benedek Fülöp jogellenes befolyására hozta meg 2006 decemberében az idevonatkozó határozatát, ezért a Fejér Megyei Főügyészség 2007 nyarán elrendelte a nyomozást, amelynek lefolytatásával a Székesfehérvári Nyomozóügyészséget bízta meg.

A pákozdi ingatlant a Nemzeti Földalaphoz kerülését követően minősítették mezőgazdasági hasznosítású területté, amely a Natura 2000 program része, és a szigorú természetvédelmi előírások miatt nem beépíthető. A területet azonban még az átminősítés előtt vásárolta meg egy székesfehérvári vállalkozó, azzal a céllal, hogy ott üdülőfalut és golfpályát létesítsen.

A nyomozást 2008. október 10-én zárta le a Székesfehérvári Nyomozóügyészség. November 6-án hivatali visszaélés bűntettének elkövetésével vádolta meg a Székesfehérvári Nyomozó Ügyészség Benedeket Fülöpöt, a minisztériumi titkárságvezetőt és bűnsegédként a Fejér Megyei Földhivatal volt vezetőjét. November 7-én Benedek Fülöp közleményben tudatta, hogy nem követett el hivatali visszaélést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását