2024. május 3. - Tímea, Irma

Kevesebb fehér karácsony lesz

Folyamatosan csökkent a huszadik században a fehér karácsony valószínűsége az északi félteke legtöbb pontján, és 2100-ra a klímaváltozás miatt még ritkább lesz a hó karácsonykor meteorológusok és klímakutatók szerint.
2008. december 23. kedd 07:43 - Hírextra
"A fehér karácsony valószínűsége már idén is jóval csekélyebb, mint ötven éve, az évszázad közepére pedig sok helyen nagyon nagy ritkaság lesz" - mondta Friedrich-Wilhelm Gerstengarber, a Berlin melletti Potsdamban működő klímakutató intézet (PIK) munkatársa. Berlinben például száz éve 20 százalékos valószínűséggel volt hó december 24-én, 25-én és 26-án. Idén 15 százalékos a fehér karácsony valószínűsége, 2100-ra pedig öt százalék alá csökken a havazási valószínűség. A német fővárosban legutóbb 2001-ben volt fehér a karácsony, és ez a statisztikák alapján idén nem fog megismétlődni - mondta Gerstengarber.

A tengerközelben fekvő vagy enyhe kontinentális éghajlatú városokban - mint például London vagy Párizs - a karácsonyi hó most is igen ritka, és száz éven belül szinte természetfeletti jelenségnek fog számítani. Az előrejelzések szerint az idei karácsony mindkét városban fekete marad.

"Minél ritkább valami, annál inkább sóvárognak utána. A fehér karácsonnyal éppen ez fog történni" - mondta a PIK főmeteorlógusa. Főként az alacsony fekvésű helyeken, ahol az évszázad végére a legtöbb esetben akkor sem lesz igazán hó, ha hullik, mert a felszínen rögtön elolvad - tette hozzá.
A globális felmelegedés miatt a következő években sokszor fenn északon, például Oslóban is álom marad az, amiről Bing Crosby énekelt White Christmas című híres slágerében a negyvenes évek elején. "1900 körül még évente átlagosan 150 napon volt sífutásra alkalmas, legalább 25 centiméter vastag hóréteg. Az új évezred elejére 100 napra csökkent az átlag" - mondta Pal Prestrud, a norvég fővárosban működő nemzetközi éghajlat- és környezetkutató központ (CICERO) munkatársa.

Az amerikai hó- és jégkutató központ (NSIDC) műholdfelvételeken alapuló elemzése szerint az északi féltekén 1978 óta kétmillió négyzetkilométerrel csökkent a tél végén, a márciusi-áprilisi időszakban hóval borított terület átlagos nagysága, amely így már csak 36 millió négyzetkilométer.
Az ENSZ klímaváltozást kutató bizottságának (IPCC) tavalyi jelentése szerint az üvegházhatású gázok kibocsátása 1970 óta világszerte 70 százalékkal emelkedett, és a legrosszabb forgatókönyv szerint a 2050-ig a jelenlegi szinthez képest megduplázódik. Az üvegházhatás miatt emelkedő hőmérséklet hatására több áradás és több kivételesen erős vihar lesz, emelkedik a tengerszint és gyakoriak lesznek rendkívül a meleg időszakok.

A fehér karácsony viszont ritkább lesz, de nem mindenütt - mondta Gerhard Müller-Wetersmeier, a német meteorológiai intézet klímakutatója. "Egyes hőmérsékleti zónákban már eddig is fekete volt a legtöbb karácsony, és várhatóan nem csökken tovább a karácsonyi havazás valószínűsége. Ilyen például Frankfurt környéke, München környékén vagy az Alpokban viszont várhatóan lesz elég hó karácsonykor még 2100-ban is."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását