2024. április 26. - Ervin

Most a szocik vonultak ki

Az MSZP képviselői kivonultak a sztrájkoló szakszervezetek ügyében összehívott hétfői parlamenti költségvetési bizottsági ülésről.
2008. december 22. hétfő 14:10 - Hírextra
Szabó Lajos, a testület szocialista alelnöke a kivonulásról hozott döntést azzal indokolta, hogy Varga Mihály elnök nem szavaztatta meg a képviselőket a napirendről. Az összegyűlt újságíróknak a politikus úgy nyilatkozott, hogy a házszabály rendelkezése szerint a javasolt napirendről a bizottságnak szavaznia kellene, és az ülés csak azután kezdődik el, ha ezt a többség elfogadja. Véleménye szerint viszont a Fidesz politikai hecckampányra használta az ülést.

Az MSZP-s képviselők azután döntöttek a kivonulás mellett, hogy a bizottság fideszes elnöke, Varga Mihály előbb a szabad demokrata Kóka Jánosnak, majd a fideszes Szijjártó Péternek adta meg a szót, hogy ismertessék az általuk javasolt napirendi pontokat.

Kóka János arról beszélt, hogy múlt héten két olyan intézkedés történt a 13. havi bérkompenzációk esetében, amely 2008-2009-re körülbelül 200 milliárd forinttal növeli az állam kiadásait. Azt mondta, hogy ez a döntés sérti Magyarország szavahihetőségét és nem a felelős gazdaságpolitikai magatartásra utal.

Szijjártó Péter a közlekedési szakszervezetek sztrájkjai miatt javasolt napirendi pontról beszélt. Miután ezekről a pontokról előzetesen nem szavaztattak, a szocialista képviselők kivonultak a teremből.

Szabó Lajos az újságíróknak válaszolva ezt követően azt is elmondta, hogy a sztrájkokkal kapcsolatos napirendi pontban nincs illetékessége a bizottságnak, míg az SZDSZ állításának, hogy a kormány felhatalmazás nélkül költötte el a pénzt, semmilyen alapja nincs. Kérdésre válaszolva hozzátette, hogy a 13. havi bér kompenzációja 117 milliárd forint, és ez az összeg benne van a jövő évi büdzsé fejezetenkénti és általános tartalékában.

A tájékoztatást követően a szocialista képviselők visszamentek az ülésterembe, ahol a napirendet nem fogadták el, miután arra 14-en voksoltak igennel, 14 nem és egy tartózkodás ellenében. Így a bizottsági ülés véget ért.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását