2024. április 23. - Béla

A politika generálja a vasutassztrájkot?

Egyre több bizonyíték van arra, hogy politikai indítékok állnak a vasutassztrájk hátterében - mondta Molnár Csaba közlekedési miniszter hétfőn kormányszóvivői tájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva.
2008. december 22. hétfő 14:52 - Hírextra
A Fidesz részéről tudatos rombolás zajlik - hangsúlyozta a miniszter. A Fidesz elnöke a saját honlapjára feltett videoüzenetében, amelyet még a vasutas sztrájk kezdete előtt rögzítettek, elismerte, hogy sztrájkokkal kívánják megbuktatni a kormányt, kikényszeríteni az előrehozott választást - mondta.

Molnár szerint ezzel közvetett módon a Fidesz elnöke elismerte, hogy hatalmi ambíciói kielégítése érdekében, a zűrzavarban, a károkozásban, a karácsonyi ünnep hangulatának a tönkretételében érdekeltek.

A miniszter megjegyezte: ezekhez a törekvésekhez Gaskó István, a VDSZSZ elnöke asszisztál akkor, amikor közreműködik a sztrájk intézményének lejáratásában, a sztrájk pártpolitikai eszközzé silányításában.

A miniszter elmondta: a vasutassztrájkot nem támogatja a szakszervezetek, a vasutasok, a lakosság többsége.Úgy vélekedett: szűk kisebbség próbálja politikai célokat követve a becsületes vasutasokat megtéveszteni. Ez a sztrájk nem jó a sztrájk intézményének, a vasutasoknak, az utasoknak, Magyarország többségének.

A miniszter kijelentette: a kormány nem vehet részt a sztrájk pártpolitikai eszközzé való lealacsonyításában.Molnár Csaba szerint olyan irreális követeléseket fogalmaz meg a VDSZSZ - egyedül a vasutas szakszervezetek közül -, amik nem teljesíthetők.

A még elégséges szolgáltatással kapcsolatban elmondta: a még elégséges szolgáltatás biztosításának kötelezettségét a sztrájktörvény írja elő, azaz meg kell állapodni a sztrájkoló szakszervezetnek és a munkaadónak.A miniszter szerint a megállapodás kompromisszumokat, kölcsönös engedményeket jelent. Az eddigi tárgyalások során a MÁV ötször engedett álláspontjából a még elégséges szolgáltatásra, és most már 506 járat indítását javasolja, miközben a szakszervezet nem változtat álláspontján, továbbra is 372 járatot közlekedtetne.

A miniszter elmondta: nehéz ebben az ügyben kompromisszumra jutni, hiszen a VDSZSZ bebizonyította, hogy nem a megállapodásban, hanem a zűrzavar fenntartásában érdekelt.
Gaskó István, a VDSZSZ elnöke a költségvetési bizottság hétfői rendkívüli ülését követően visszautasította a közlekedési miniszter kijelentését, hogy politikai okok húzódnak meg a sztrájk mögött.

Elmondta: a sztrájk az év eleje óta tart, a politikai megpróbálja besározni a sztrájkolókat. "Ha nem tudnak egy problémát megoldani, akkor azonnal politikaivá, és az ellenzékkel összemosva próbálják feltüntetni a munkavállalók küzdelmét" - mondta Gaskó István.
Újságírói kérdésre Gaskó István megismételte korábbi kijelentését: remélik, a sztrájk nem zavarja meg a karácsonyi ünnepeket. A sztrájkbizottság délután ülésezik, hogy a kialakult helyzetben mi legyen a sztrájk sorsa.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását