2024. április 29. - Péter

Le kell-e váltani a főigazgatót?

Minden szakmaiságot nélkülözött a nagykanizsai kórház főigazgatójának leváltását kezdeményező javaslat - állítja az önkormányzat vizsgálóbizottságában is helyet foglaló fideszes képviselő, a csütörtök éjszaka többségi döntéssel eltávolított intézményvezet
2008. december 19. péntek 17:47 - Hírextra
Szőlősi Márta (Fidesz) pénteken az MTI-nek azt mondta: felháborítónak tartotta a leváltási kezdeményezést, ráadásul olyan képviselőtől, akinek a szakmai ismeretei a kórházzal kapcsolatban "magamat is beleértve, nem állnak a helyzet magaslatán".

A képviselő, aki tagja a kórház gazdálkodását vizsgáló önkormányzati bizottságnak, úgy látja, hogy a testület által vizsgált dokumentumokat még nem lehetett volna felhasználni, mert nem zárták le a munkát. A szocialista és szabad demokrata bizottsági tag csak részjelentést készített a főigazgató kétéves működéséről, a bizottság nem mondta ki, hogy történtek szabálytalanságok, a felmerült iratok kapcsán ezért célszerű lett volna megkérdezni a főigazgatót és a gazdasági vezetőt is.

Arra a kérdésre, hogy a főigazgató eltávolítását szorgalmazók érvei között voltak-e olyanok, amelyeket a Fidesz is megalapozottnak tart, a képviselő azt mondta: ilyen egy darab sem volt, de "olyan lehet, aminek utána kellett volna nézni". Mindezek mellett méltatlannak és minden szakmaiságot nélkülözőnek tartja az azonnali felmentés kezdeményezését.

A kórházigazgató felmentését kezdeményező Bárdosi Gábor (MSZP) az MTI-nek azzal indokolta a javaslatát, hogy az elmúlt két év alatt Kovács József elvesztette a bizalmat. Szerinte eddig a nagykanizsai közgyűlésben többségben lévő fideszes képviselők minden kórházi jelentést elfogadtak, holott a kisebbségi oldalon folyamatosan figyelmeztettek a szabálytalanságok gyanújára.

Konkrétumként fogalmazta meg, hogy a főigazgató a kórház költségvetéséből alakította ki a sürgősségi betegellátó osztályt, ahelyett hogy pályázati forrást vett volna igénybe, az orvosok és ápolók pedig egyre romló tárgyi feltételek mellett voltak kénytelenek dolgozni. Közbeszerzések során gyanúja szerint szabálytalanságokat követett el, de példának hozta fel, hogy 30 millió forintot kért egy kártérítési ügy rendezésére azzal a hivatkozással, hogy a kórháznak nincs erre biztosítása, holott később beismerte, hogy volt.

Csütörtökön éjszakába nyúló, összesen több mint öt órán át tartó ülésen ügyrendi és politikai vita, továbbá az érintett meghallgatása után döntöttek, hogy azonnali hatállyal megszüntetik a nagykanizsai kórház főigazgatójának közalkalmazotti jogviszonyát. A döntést titkos szavazással hozta meg a testület, a polgármester és 25 képviselő közül 16-an szavaztak: 14 voksolt a leváltás mellett, kettő ellene.

A nyolc pontban összefoglalt indoklás egyebek mellett arra tér ki, hogy a kórház vezetője több alkalommal is megtévesztette a közgyűlést, olyan szerződéseket kötött, amelyek mögött nem volt teljesítés, de kifizetések mégis történtek, továbbá fedezet nélküli kötelezettséget vállalt és a közbeszerzések során szabálytalanságokat követett el.

Kovács József az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: a leváltás ténye nem lepte meg, "mert már régóta, hosszasan készítették elő a szocialista képviselők". Állítása szerint a felmentésének indokai "kórházi dolgozó által kicsempészett" munkaanyagokra épülnek, sajtónyilatkozatokkal, eredménytelen rendőrségi nyomozásokkal és végül közgyűlési vizsgálattal pedig régóta le akarták járatni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását