2024. április 28. - Valéria

Ötpárti egyezség a színesfémtolvajok ügyében

Valamennyi parlamenti párt képviselője és az érintett szakminisztériumok illetékesei is egyetértettek abban, hogy az illegális színesfém-kereskedelem ellen fel kell lépni, és ennek megoldását konzultatív tanácskozásokon dolgozzák ki.
2007. november 16. péntek 13:37 - Hírextra
Gémesi György, a MÖSZ elnöke a tanácskozást követően az elhangzottakat összegezve azt mondta: a cél az illegális színesfém-kereskedelem felszámolása.

Emlékeztetett: október közepén a MÖSZ javaslatot adott át a Miniszterelnöki Hivatal vezető miniszternek, Kiss Péternek. A dokumentum számos szigorítás mellett azt tartalmazza, hogy a színesfémhulladékkal kapcsolatos tevékenységet ne kereskedelmi tevékenységnek, hanem hulladékkezelésnek minősítse a jogszabály, előírnák az átvétel és a feldolgozás pontos adatrögzítését, és a büntető törvénykönyv módosítását úgy, hogy növeljék a színesfémlopáshoz kapcsolódó büntetési tételeket.

A MÖSZ elnöke szerint javaslatukra érdemi válasz nem érkezett, ezért kezdeményezték azt a konzultatív tanácskozást, amelyen valamennyi parlamenti párt képviseltette magát, és az igazságügyi, a gazdasági, valamint a környezetvédelmi minisztérium, továbbá a Miniszterelnöki Hivatal szakembere is jelen volt.

A pártok közül egyedül az MDF képviseltette magát frakcióvezetői szinten. Herényi Károly kifogásolta, hogy a tárcák nem politikai döntéshozói szinten vettek részt a tanácskozáson. Gémesi György reményét fejezte ki, hogy a következő találkozón ez már nem így lesz.

A jelenlévők arról állapodtak meg, hogy két hét múlva ismét konzultatív tanácskozást tartanak, erre a minisztériumok elkészítik megoldási javaslataikat. Ugyancsak meghívják az egyeztetésre a legfőbb ügyészt is, mert a pénteki tanácskozáson több kritika is megfogalmazódott az ügyészség színesfémlopással kapcsolatos vádemelési gyakorlatát illetően. Gémesi György példaként említette, hogy egy kidöntött villanyoszlop akár életveszélyes helyzetet is teremthet, és egy konkrét ítéletet felidézve azt mondta: az ezért kiszabott 60 ezer forintos büntetés nem elegendő.

A MÖSZ elnöke az MTI-nek azt mondta: ezt követően december 7-én tanácskoznak majd, ekkorra pedig már el kell hogy tudják készíteni a javaslatot. Kormányrendelet ebben a kérdéskörben akár az év végéig születhet, ha törvényi szintű szabályozásra van szükség, az a következő év első negyedében kerülhet a parlament elé.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását