2024. április 29. - Péter

Tízmilliárd dolláros bankjegy

Minden eddiginél magasabb, 10 milliárd dollár címletű bankjegy került forgalomba pénteken, igaz, csak Zimbabwéban, és nem ér többet 20 amerikai dollárnál.
2008. december 19. péntek 15:35 - Hírextra
A fekete-afrikai országban Robert Mugabe elnök rossz kormányzásának eredményeként már naponta megduplázódnak az árak, s a jegybank egyre nagyobb címletű bankókkal próbálja csillapítani a súlyos készpénzhiányt. Pénteken 1 és 5 milliárd zimbabwei dollár címletű papírpénzek is forgalomba kerültek, ezzel egyidejűleg ötszörösére, havi 10 milliárd dollárra emelték az egy hónapban felvehető készpénz felső határát.

A korábbi bankókibocsátások nem sokat értek Zimbabwéban, ahol az emberek továbbra is gyakran órákig állnak sorba a bankok előtt, hogy egy vekni kenyérre való készpénzt felvehessenek.
A legfrissebb rendelkezésre álló adatok szerint júliusban 231 millió százalékos volt az infláció a júniusi 11 millió százalék után.

A hiperinfláció mellett súlyos élelmiszer- és benzinhiány, eddig legalább 1100 emberéletet követelő kolerajárvány és belpolitikai patthelyzet sújtja az afrikai országot. Zimbabwe egykor virágzó mezőgazdasága romokban hever az elnök voluntarista politikája, közte az egykor hatékonyan működő fehér nagybirtokok kisajátítása következtében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását