2024. május 12. - Pongrác

Vasvári Anna karikatúra kiállítása

A pályáját egykor divattervezőként kezdő, a ,60-as ,70-es években főként a nőket kifigurázó karikatúráival híressé vált Vasvári Anna (1923-1990) rajzaiból, valamint fényképekből és régi divatalap-kivágásokból látható tárlat csütörtöktől Budapesten, a kArt
2008. december 18. csütörtök 08:42 - Hírextra
Vasvári Anna divatrajzolóként dolgozott a II. világháború után, aztán a Ludas Matyi című újsághoz került, ahol az 1950-es évek elején politikai vicceket kellett gyártania a Magyar Dolgozók Pártja útmutatásai alapján mások mellett Titóról, az akkori amerikai elnökről, Harry Trumanról vagy a belső ellenségről, a kulákokról. A tárlaton a rajzok mellett szerepel az a halvány gépelt másolatban megmaradt utasítás, amely megszabta, milyen politikai témákról, politikusokról kellett viccelődnie Vasvári Annának.

A szervezők összegzése szerint a művész 1950-es évek második felétől szabadon alkothatott és rajzainak legtöbbje ma is találó. Állandó rovata volt Női dolgok címen, a sorozat alapján film is készült, amely 1964-ben a bécsi filmhéten díjat nyert.

Az 1960-1970-es években már egy ország mulatott szellemes, pontos rajzain, ötletein. Tollhegyre tűzte a női és férfi tulajdonságok, kapcsolatok fonákságait. A tárlaton külön téma a párkapcsolat az udvarlástól a válásig; szerepel a Gondolkodó című szobor női megfelelője, amint a szobortalapzaton ülve, kendőbe kötött fejjel azon töpreng, hogy mit főzzön.

Az 1960-as és 1970-es években elterjedt uniszex divatot is kifigurázta a művésznő, amikor a fiúk hosszú hajat növesztettek, a lányok pedig nadrágban jártak. Egyik mulatságos ötletét megvalósították a szervezők, s akárcsak a rajzon, a próbababán is egy korabeli banánszoknyát láthatnak az érdeklődők férfiinggel és nyakkendővel. Emellett napszemüvegek, sapkák, az 1960-as és 1970-es évekből származó kalapok színesítik a tárlat anyagát.

A január 31-ig látogatható kiállításon a finoman megrajzolt divatrajzok mellett a divatot "szurkáló" karikatúrák a kivonatát adják egy-egy korszak módijának. A rajzon megelevenedő, magas sarkú csizmában botladozó nő szavai - "tegnap láttam egy nőt, aki egyedül is tudott járni" - most is aktuálisak - közölte a kiállítóhely.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását