2024. április 26. - Ervin

Az alapkamat veszélyezteti a diákokat

A Fidesz szerint a magas jegybanki alapkamat miatt komoly veszélyben van a diákhitel rendszere, ezért felszólítják a Magyar Nemzeti Bankot és a kormányt, hogy azonnal csökkentse az alapkamatot - mondta Koszorús László, az ellenzéki párt képviselője csütör
2008. december 18. csütörtök 11:55 - Hírextra
Az elmúlt időszak bebizonyította, hogy a magas kamatszint megöli a jövőt - jelentette ki sajtótájékoztatóján a politikus.

Emlékeztetett: a Fidesz már többször felhívta a figyelmet arra, hogy az irreálisan magas kamatszint rendkívül káros az országnak és a gazdaságnak, hiszen 18-20 százalékos kereskedelmi kamatszint mellett a vállalkozások nem jutnak hitelekhez.

Mivel a Magyar Nemzeti Bank irreálisan magasan tartja a jegybanki alapkamatot, a diákhitel kamatai is megnőnek, 9,5 százalékról 11 százalékra - tette hozzá Koszorús László, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a diákhitelrendszer is kereskedelmi hitelekből él, vagyis ha magas az alapkamat, akkor a kereskedelmi bankok is csak magasabb kamat mellett tudnak hitelezni.

Szerinte a magas kamat több tízezer, vagy akár 100 ezer forintos pluszköltséggel terheli meg azokat a családokat, amelyek szegény körülmények között élnek, de megpróbálják elérni, hogy gyermekük a felsőoktatásban tanuljon.

Mint mondta, a diákhitel kamatának növekedése és a csökkenő reálbérek miatt a fiataloknak hosszabb ideig kell majd visszafizetniük a hitelt, ami miatt a jövőben akár az egész diákhitelrendszer bedőlhet.

A Fidesz nevében ezért felszólította a jegybankot és a kormányt, hogy azonnal csökkentse a jegybanki alapkamatot, azért, hogy se a gazdaság, se a diákhitel rendszer ne omoljon össze.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását