2024. május 3. - Tímea, Irma

2020-ban olimpiát rendezünk

Komolyan felmerült, hogy Budapest 2020-ban olimpiát rendezne: a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön dönt a pályázat-előkészítő bizottság kezdeményezéséről, ám az esetleges igen még nem a pályázatnak, csupán a tervezés megkezdésének szólna - írta a Népszabadság
2008. december 18. csütörtök 06:46 - Hírextra
A frakciók képviselői ellenszavazat és tartózkodás nélkül támogatták az olimpiai helyszínek alkalmasságáról szóló hatásvizsgálatot, valamint jóváhagyták a játékok rendezésének megpályáztatását előkészítő törvénytervezetet.

A Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésének szünetében tartott sajtótájékoztatón Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármester elmondta: legalább két lépéssel közelebb kerültünk egy nagy, közös álom, az olimpia valamikori megrendezéséhez.

Emlékeztetett: a főváros közgyűlése délelőtt döntött arról, hogy javasolják a parlamentnek az olimpiai törvénytervezet megvitatását.Ez azt jelzi - folytatta a főpolgármester -, hogy vannak olyan közös ügyeink, amelyeknek megvalósításáért össze tudnak fogni a pártok, a főváros és a kerületek, és a remények szerint a javaslatot támogatja majd az Országgyűlés is.

Demszky Gábor hozzátette: elfogadták a hozzávetőleges pontossággal kijelölt lehetséges helyszíneit is az olimpiának a Duna mentén.Hangsúlyozta, hogy az olimpia össznemzeti ügy; a tét nem egy városé, nem egy régióé, hanem az országé.

A tájékoztatón Szalay-Berzeviczy Attila, a BOM, a budapesti olimpia ügyének előmozdítására létrejött civil szervezet elnöke elmondta: az olimpiai törvény elfogadása nem helyezné kényszerhelyzetbe az országot, mert az csak a felkészülést biztosítja. Hozzátette: ha az Országgyűlésben is megszületik a konszenzus, akkor megkezdődhet a munka a 2011-es pályázathoz.

Schmitt Páltól, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökétől kapott levélből is idézett, amelyben a MOB elnöke azt írta, hogy az olimpiai bizottság nevében bizakodással követi a budapesti olimpia megrendezéséért tett erőfeszítéseket.

"A MOB már több alkalommal hozott egyhangú közgyűlési határozatot arról, hogy a Magyarországon megrendezendő olimpiai játékok gondolatát messzemenően támogatja, és kész együttműködni a főváros és a kormány illetékeseivel. Ugyancsak készen áll, hogy a Nemzeti Fejlesztési Tervhez, valamint Budapest Főváros hosszú távú fejlesztési tervéhez az olimpiai rendezéssel kapcsolatos szakmai észrevételeket és tanácsokat megadja" - hangsúlyozta Schmitt, aki szerint a játékok sikere alapvetően a korszerű létesítményeken, a rendezés minőségén és a hazai csapat szereplésén múlik.

A sajtótájékoztatón a Fővárosi Közgyűlés valamennyi frakciója és a főpolgármester-helyettesek is jelen voltak.Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője úgy fogalmazott, hogy Budapest ki van éhezve a valódi együttműködésre; ha ilyen nincs, akkor "rendre falnak fogunk ütközni".
Úgy vélekedett, hogy az olimpia eszméjének pártolása jó lehetőséget ad arra is, hogy az együttműködés "bennünk szunnyadó szándékát" kinyilvánítsuk.

Hozzátette: a főpolgármester minden támogatást meg fog kapni az ellenzéktől nemcsak a kandidálásig, hanem az olimpia megrendezéséért tett valamennyi erőfeszítéshez is.Horváth Csaba (MSZP) főpolgármester-helyettes azt hangsúlyozta, hogy a 2020-ban győztes olimpiai bajnokok ma még alsó tagozatos általános iskolások. Ezért nagyon fontos, hogy a főváros megteremtse azokat az alapokat, amelyeken lehetnek olyan sikeres sportolóink, akik nagy elismeréseket vívnak ki Magyarország és Budapest számára.

Ahogyan a közgyűlés ülésén, úgy a sajtótájékoztatón is kiderült: minden frakció támogatja az olimpia megrendezésének kezdeményezését.Egy közös nyilatkozatot is aláírtak a résztvevők, amelyben a többi közt azt kérik, hogy a parlament minél hamarabb tárgyalja a törvénytervezetet.
Az elképzelések szerint a Duna jelentené az egyes helyszínek és a kapcsolódó turisztikai szolgáltatások főbb tengelyét.

Beleznay Éva, a főváros főépítésze kifejtette: azt szeretnék, ha az olimpia egyszerre lenne egy sportesemény és egy városi esemény is.A helyszínekről szólva elmondta: kialakítanának egy déli, egy északi és egy keleti térséget. A déli Csepel északi területén lenne, ez képezné a játékok magterületét: itt helyeznék el az olimpiai falut, a média falut és a sportversenyek fő helyszíneit, például az úszószámokat.

Az északi térségben - például a Margitszigeten - játszanák a többi közt a strandröplabda mérkőzéseket, és itt bonyolítanák az öttusa-számokat is.A keleti rész, a Puskás Ferenc Stadion és térsége szolgálna helyszínül például a labdajátékoknak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását