2024. május 16. - Mózes, Botond

Gyurcsány örül a Gárdátlanításnak

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök örömének adott hangot, hogy a bíróság első fokon feloszlatta a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet; a Magyar Demokratikus Charta szintén üdvözölte az ítéletet, miként a zsidó hitközség is; a Fidesz nem komm
2008. december 17. szerda 20:51 - Hírextra
A miniszterelnök kijelentette: nagyon örült a döntésnek, "nagy kő esett le" a szívéről, amikor értesült az ítéletről. Azt várjuk, hogy később a jogerős döntés is ugyanezt fogja megerősíteni" - jegyezte meg.

Óvni és őrizni kell a gyülekezés, az egyesülés szabadságát, de ez a szabadság nem terjedhet odáig, hogy mások más nagyon fontos szabadságjogát sértse - mondta.A Magyar Gárda egyesület feloszlatásának szimbolikus hatása nagyobb, mint a konkrét jelentősége - mondta Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.

"Ilyen ügyben először a magyar bíróság kimondta, hogy ezt ne", Magyarországon ne lehessen megfélemlíteni, kisebbségek ellen lázítani, az elrettentés módszereit alkalmazni - fogalmazott a kormánypárti politikus.

A Magyar Gárda-per a magyarországi demokrácia vizsgája volt, amelyen az igazságszolgáltatás megfelelt - nyilatkozta Egri Oszkár, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) jogi képviselője az MTI-nek.

Egri Oszkár utalt arra, hogy a magyarországi zsidóságnak nem lehet félnivalója, mert az európai jogrendnek megfelelően a szélsőségeket minden államnak fel kell számolnia.A Magyar Demokratikus Charta közleményében "megnyugvással" fogadta a hírt, hogy a Fővárosi Bíróság feloszlatta a Magyar Gárdát. A szervezet szóvivői, Bauer Tamás, Fleck Zoltán, Vásárhelyi Mária és Vitányi Iván szerint ez az ítélet arról tanúskodik, hogy a hatályos magyar jog is lehetővé teszi a fellépést a kisebbségek elleni uszítással, az emberek fenyegetésével, a köztársaság normáinak semmibe vételével szemben.

Kolláth György alkotmányjogász arról beszélt az MTI-nek, hogy megszűnése után is megmaradhat a gárda mozgalma az egyesülési jog alapján. Ezt mindaddig megteheti, ameddig bűncselekményt vagy szabálysértést nem követ el.

A Fidesz szóvivője nem kívánta kommentálni a Magyar Gárda feloszlatásával kapcsolatos nem jogerős bírósági döntést. Szijjártó Péter azt mondta, nagyon szerencsétlennek gondolná, ha egy politikus nem jogerős bírósági döntéseket kommentálna.

A Magyar Gárda Mozgalom közleménye szerint a szerveződést létrehozó egyesület nem követett el jogszabályba ütköző cselekedetet, ezért a feloszlatást kimondó bírósági ítélet nem megalapozott, a polgári per megindítása pedig politikai nyomásra történt. A mozgalom tudatta: tovább folytatja tevékenységét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását