2024. április 20. - Tivadar

Nem látni a végét

A világválság hatásai egyre fokozódnak, Európa mellett Ázsia gazdaságai is omladoznak. A világ második legnagyobb gazdaságának is mondott Japánban nem volt ekkora recesszió a második világháború óta, de Kínában és Indiában sem sokkal jobb a helyzet.
2008. december 16. kedd 07:10 - Pásztor Balázs
Japán mélységek

Ha Japán gazdasági helyzetét egy szóval kellene jellemezni, akkor a legmegfelelőbb rá a katasztrófa lenne - legalábbis Japán szemszögből. Egy december 9-én közzétett adat szerint eddig 1,8 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítőképessége a felkelő nap országában, valamint a helyi tőzsde is 26 éves mélyponton vergődött - és még nincs vége az évnek. Ráadásul ezzel lekörözte Amerika gazdaságának hanyatlási sebességét, ami nem épp dicséret az egy éve még dinamikusan fejlődő, és kifejezetten stabilnak tartott Japánnak.

Kétségtelenül idén romlott el valami. A recesszió már a válság előtt, a második negyedévben jelentkezett, de ennek ellenére a helyi elemzők úgy gondolták, hogy gazdaságuk jóval stabilabb a kiegyensúlyozott bankrendszerüknek köszönhetően, így a válság is csak minimális hatással lesz rájuk. Persze tévedtek, a cégek várokozásai a hetvenes évekbeli olajválság óta nem voltak ennyire siralmasak.



Konkrét probléma

A legnagyobb gond a gazdasági növekedés jó részéért felelős export, 2007-ben dinamikus, majd 10 százalékos növekedésütemének jelentős csökkenése, majd a válság beköszöntével - a főbb felvevő piacok (USA, Kína, EU) exportjának jelentős visszaesésével, rohamos csökkenése (aminek az erős Yen sem segített). Emellett a költségvetési hiány megszorítása és a hitelfelvételi feltételek szigorítása visszavetette az állami beruházásokat, ami munkanélküliség növekedésével járt, és ez a reálkereset csökkenésével padlóra ültette az ország gazdaságát. Ráadásul a gazdaság mozgatórugójának tekinthető mechanikus szektor is nagy bajban van - az autók eladása például 34-éves mélyponton áll -, emiatt még a legnagyobb cégek is leépítéseket alkalmaznak: a Toyota is 2000 alkalmazottól készül megválni.

A politika is jelentősen hozzájárult a helyzet kilátástalanságához. Bár két gazdaságélénkítő csomagot is elfogadtak (majd 400 milliárd dollár összértékben), de ezek tovább növelték az államadósságot, immáron a GDP 170 százalékára. A vezetést akkor sem támogatja a nép nagy többsége, ha a kormányfőket úgy váltogatják a választásokon, mint más az alsónadrágját (az elmúlt két évben négy kormányfője volt az országnak, méghozzá ugyanabból a Japán Demokrata Pártból), ebből kifolyólag hosszú távú stratégiát is nehéz hirdetni.

Bizonytalan jövő

Hogy Japán mikor lábalhat ki  a krízisből, azt nem lehet tudni, de az elemzők szerint még jövőre sem biztos a siker. Átfogó reformok jó eséllyel kisegítenék az országot a recesszióból, de ilyenre legutóbb Junichiro Koizumi hat évig tartó miniszterelnöksége alatt volt példa, amely időtartalom és szándék Aso Taro esetében több mint kétséges.

Az ellenségeskedést félretéve, vasárnap Kína, Japán és Dél-Korea elhatározta, hogy együtt próbálnak megoldást találni a gazdasági válság hatásaira, bár új irányelvet nem fogalmaztak meg.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását