2024. május 16. - Mózes, Botond

Etikátlan a sztrájktörők "meghívása"?

A Fidesz szerint nem demokratikus és nem európai eljárás, hogy a Budapest Airport külföldi munkavállalókat alkalmazott a ferihegyi repülőtéren a sztrájkolók helyére - mondta Fónagy János, az ellenzéki párt szakpolitikusa keddi budapesti sajtótájékoztatójá
2008. december 16. kedd 16:58 - Hírextra
Az Orbán-kormány egykori közlekedési minisztere kijelentette: elfogadhatatlannak tartják, hogy 2008-ban vannak olyanok Európában, akik "az 1830-40-es évek gyarmattartó Angliájában alkalmazott eszközt" vesznek igénybe, és a nap mint nap romló magyar foglalkoztatási helyzetben "veszik maguknak a bátorságot", hogy külföldi munkavállalókat alkalmazzanak.

Mint mondta, ha lehetőségük lesz rá, mindent elkövetnek, hogy ez a gyakorlat ne folytatódjon. Kérdésre válaszolva úgy vélte, a munka törvénykönyvének felülvizsgálata lenne szükség annak érdekében, hogy a mai kor adottságainak megfelelően egyensúlyba kerüljenek a munkaadói és munkavállalói jogok a törvényben. Ugyanis - fejtette ki - amikor a rendszerváltás alatt és után ezeket a szabályokat megfogalmazták, akkor mások voltak a tulajdoni viszonyok, az üzemméretek, és a szakszervezetek érdekérvényesítő képességei is.

Fónagy János szerint példátlan esetről van szó, hiszen a sztrájkot, mint a rendszerváltás egyik vívmányát eddig a munkaadók és a kormány is tiszteletben tartotta. Ugyanakkor - jegyezte meg - a helyzet jogi megítélése nem egy politikai párt feladata, ezt az érintettek, a szakszervezetek, vagy ha a kell, a törvényességi felügyeletet gyakorlók eldöntik.

A ferihegyi sztrájk és a vasutassztrájk kapcsán a fideszes képviselő azt mondta, a kormány nem foglalkozik a válságjelenséggel, az egyik esetben a külföldi tulajdonosra hivatkozik, a másikban pedig arra, hogy különálló cégről van szó.

Arra a kérdésre, hogy mit szól a vasutas szakszervezet kéréséhez, miszerint a HÉV üzletág megvásárlására szánt 30 milliárd forintot fordítsa a MÁV fejlesztésre és a követelések kielégítésére, Fónagy János azt mondta, a szakszervezetek kéréseit nem akarja megítélni, ugyanakkor szerinte emberileg érthető, hogy azok a munkavállalók, akik az elmúlt években egyre romló munkahelyi körülmények között dolgoztak, ezen változtatni akarnak.

Fónagy János úgy vélte, szakmailag nem ördögtől való egy egységes személyszállítási szervezet létrehozása a Volán, a BKV - ezen belül a HÉV - és a MÁV részvételével. Ugyanakkor eleve elhibázottnak és politikailag káros döntésnek nevezte, hogy a tervezett HÉV-eladással nem a MÁV személyszállítását hozzák fel a HÉV magasabb színvonalára, hanem a HÉV-et akarják "lenyomni" a MÁV jelenlegi és napról napra romló szolgáltatási szintjére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

liberal1
2008. december 16. 18:31
Remélem, ezek után fideszes érzelműek csak akkor utaznak, ha magyarok végzik rajtuk a biztonsági vizsgálatot. Egyébként inkább itthon maradnak. Amúgy, ha már a Fidesz hozzászól az ügyhöz, azt is kifogásolhatná, hogy a drágalátos sztrájkolók nem biztosítanak semmilyen "elégséges szolgáltatást", így zsarolva és fenyegetve minden utazót.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását