2024. április 26. - Ervin

Tolóajtó, tofu és a gének

Egy 21-éves japán hölgy 1965-ben két órán át húzva-nyomva próbálta kinyitni a tolóajtót, miközben szüleinek kérdéseire értelmesen válaszolt, de utólag semmire nem emlékezett. A különös esetet most ismertették japán orvosok: a történetet az angol Lancet kö
2008. december 15. hétfő 07:35 - Hírextra
A furcsa eseménysor a következő négy évben többször ismétlődött. Az orvosi vélemény azt volt, hogy a gépies viselkedés az epilepszia furcsa esete és görcsrohamok ellen használatos gyógyszert kezdtek adni, amire a beteg állapota romlott.

Jamamoto Naoki és munkatársai 1969-ben vették fel kórházukba a fiatal nőt és epilepsziára utaló eltéréseket nem találtak. Egyik kezelőorvos viszont észrevette, hogy a tünetek akkor jelentek meg, amikor a hölgy sok, fehérjében dús ételt evett. Igen szerette a babból készült ennivalókat és a tofut. Ezek a fogyasztására állapota rosszabbodott.

A tofu az ázsiai országok egyik alapélelmiszere. Szójából készül: a szójatejet ahhoz hasonlóan kezelik, mint a tejet, amikor sajtnak dolgozzák fel. Világszerte elterjedt és  népszerű lett. Egy időben azt is írták, hogy csökkenti a vér koleszterin szintjét, de erről kiderült, hogy tévedés.

Ázsiai kutatók megfigyelték, hogy a sok tofut fogyasztók agya idős korban kifejezettebben zsugorodik és szellemi képességeik gyorsabban romlanak, mint azon korosodó embereké, akik nem szeretik ezt az ételt. A megfigyelés Hawaii szigetéről származik és a témát egy évtized alatt sem tudták lezárni.

A hölgynek orvosai szintetikus cukrot, laktulózt adtak, amit hashajtóként sokan szednek, erre panaszai enyhültek. Évtizedeken át adminisztrátorként kifogástalanul dolgozni is tudott és ritkán voltak tünetei. Nemrég azonban ismét vizsgálni kezdték.

A legújabb módszerek segítségével kiderítették, hogy a hölgynek igen ritka, veleszületett genetikai betegsége van, amit citrullinémiának hívnak. A citrullin egy aminosav, amit először 1930-ban a citrullusból állították elő. Citrullus a görögdinnye latin neve: ennek a héjában van sok a citrullinból. Az emberi szervezetben az anyagcsere egyik lépése során keletkezik, de gyorsan átváltozik más anyaggá.

A japán nőnek génhiba miatt olyan enzimje hiányzott, amely alapvetően szükséges ehhez az anyagcsere folyamathoz. Ezek a betegek pontosan azokat az ételeket szeretik nagyon, melyek ártalmasak számukra: a babot, borsót és a tofut.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását