2024. április 20. - Tivadar

Orvosolni kell az alkotmánysértést

Mielőbb orvosolnia kell a parlamentnek azt a mulasztásos alkotmánysértést, amely amiatt keletkezik, hogy az Országgyűlés nem fogadja el az idén a közigazgatási hivatalokról szóló törvényt - mondta Gy. Németh Erzsébet, az önkormányzati és területfejlesztés
2008. december 15. hétfő 16:30 - Hírextra
Az Országgyűlés hétfőn nem tűzte napirendre sem a kormány, sem a Fidesz a közigazgatási hivatalokról szóló javaslatát.A törvényjavaslatok alkotmányos mulasztást pótoltak volna, mert az Alkotmánybíróság egy határozatában megállapította, hogy a közigazgatási hivatalokról szóló egyik kormányrendelet alkotmányellenes, így azt december 31-i hatállyal megsemmisítette.

A parlament múlt hétfőn 189 igen és 187 nem szavazattal utasította el az önkormányzati bizottság javaslatának kétharmados többséget igénylő rendelkezéseit. Ezt követően nyújtott be a kormány, illetve a Fidesz új javaslatokat, ezeket viszont konszenzus híján hétfőn nem vették napirendre.

A kormány javaslata szerint a közigazgatási hivatalok illetékességi területének határvonala a főváros és a megyék területének határvonalát "nem metszheti át", a Fidesz-KDNP előterjesztése pedig úgy fogalmaz: a közigazgatási hivatalok illetékessége a főváros és a megyék közigazgatási "területéhez igazodik".

Gy. Németh Erzsébet azt mondta: sajnálja, hogy a házbizottságon nem született megállapodás, így a kormány által beterjesztett törvénymódosító javaslatot nem vette napirendre a Ház. A politikus emlékeztetett, hogy a múlt héten, noha akkor közel voltak az álláspontok, a parlamentnek nem sikerült ebben az ügyben döntést hoznia.

A 2009. évi költségvetés megalapozó törvényekben elfogadtak egy olyan rendelkezést, amely a közigazgatási hivatalok számára lehetővé teszi, hogy hatósági, fogyasztóvédelmi, építéshatósági ügyekben a másodfokú döntéseiket meghozzák - emelte ki a szocialista politikus. Hozzátette: bízik abban, hogy a parlament minél hamarabb pótolja ezt a mulasztásos törvénysértést.

Az önkormányzati tisztséget is viselő parlamenti képviselők pontosan érzik a mulasztás súlyát, azt, hogy mit jelent, ha a törvényességi ellenőrzést nem, vagy csak korlátozottan gyakorolhatják a hivatalok - szögezte le Gy. Németh Erzsébet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

pataki
2009. január 16. 08:37
Véget kell vetni a félelemmel való manipulációnak Magyarországon - fogalmazott Sólyom László köztársasági elnök Szent István-napi (2007) ünnepi beszédében Székesfehérvárott.
http://www.keh.hu/keh/kozszereplesek/20070820allami_unnep_szekesfehervar.html
Az államfő kiemelte: első királyunk szentként is az egységet jelképezi, államalapítóként pedig ránk hagyta alkotását a magyar államot, amely egységünk alapja ugyan, de ez az egység csak akkor lesz élő, ha a bizalmatlanságot és félelmet kivetjük a szívünkből.
Sem az nem vezet jóra , ha az állam visszavonul, és átadja a terepet a piacnak, sem az, ha az állam akar a piac helyébe lépni. Erős piac és erős állam illik egymáshoz. Viszont a gyenge, korrupt állam és a rabló piac egymás párjai. Csak az állam képes az egész országot áttekinteni, a részérdekeket összhangba hozni. - fogalmazott beszédében Sólyom László.
A rendszerváltás úgy fog bekerülni a történelembe, mint egy második tatárjárás, az országot kifosztották, létünk teljes mértékben bizonytalanná vált, jelentősen csökkent az életszínvonal, leszerelték a kórházakat, iskolákat, vasutakat, az ország versenyképessége megroggyant, az egyéni, mindenáron és mindenki kárára történő zsákmányszerzés vált uralkodóvá és meghatározóvá.
Egyes vélemények szerint a rendszerváltással a politikai elit szétlopta az országot. Most, hogy a nemzeti tulajdont majdnem hiánytalanul szétlopták, a jövőnket zálogosítják el minden egyes beruházással a párt elit, és kliens hálózata gazdagodik.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását