2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Orbán támogatását kérik a szocialisták

A győri szocialisták az adócsökkentést szorgalmazó Orbán Viktor befolyásának latba vetését kérik annak érdekében, hogy Győrött megvalósulhasson az iparűzési adó csökkentése, amit a fideszes városvezetéssel szemben szorgalmaznak. Erről az MSZP városi elnök
2008. december 15. hétfő 12:55 - Hírextra
A Fidesz győri elnöksége viszont úgy látja, jó lenne, ha a győri szocialisták elérnék a saját kormányuknál, hogy ne roppantsa teljesen össze az önkormányzati szférát az állandó megszorításokkal.

Neupor Zsolt közölte, hogy noha országosan nincs lehetőség adócsökkentésre, Győrött van, s ehhez kérik a Fidesz országos elnökének támogatását.A politikus elmondta: nyílt levélben hívják meg Orbán Viktort Győrbe, hogy fideszesek és MSZP-sek közösen tárgyaljanak a jövő évre szóló adócsökkentésről.

Neupor Zsolt hozzátette, hogy nem elfogadható a városvezetés érvelése, miszerint a jövő évi fejlesztések miatt nem lehet a jelenleg 2 százalékos iparűzési adót 1,6 százalékosra csökkenteni, miként azt az MSZP ellenzékben lévő önkormányzati frakciója javasolja.

Ezzel összefüggésben a városi elnök rámutatott arra: bár még nincs Győrnek költségvetése, az előrejelzések szerint 5-6 milliárd forintot tesznek ki a jövő évi fejlesztések. Ezzel szemben a városnak jelenleg 7,3 milliárd forintos betéti állománya és 1,9 milliárd forint készpénze van. Megítélése szerint tehát lenne mód az iparűzési adó csökkentésére, ahogy azt több más nagyváros is megtette, hogy ezzel a vállalkozásokat segítse.

A szocialisták javaslatát az önkormányzat pénzügyi bizottsága múlt heti ülésén elvetette, és nem tartotta méltónak arra, hogy a téma a közgyűlés elé kerüljön - közölte az ellenzéki politikus.
Az MSZP sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva a Fidesz győri elnöksége közleményében hangsúlyozta: javasolják a győri szocialistáknak, hogy saját pártelnök-miniszterelnöküknek írjanak levelet, hogy ne rontson tovább 2009-ben is az önkormányzatok helyzetén.

A Fidesz győri elnöksége szerint a teljes önkormányzati szektort érintően jövőre 150 milliárd forintos elvonás körvonalazódik. "Ez Gyurcsány Ferenc és kormányának újabb büntetése az önkormányzatok számára" - olvasható a közleményben. Ami pedig Győrt illeti, a helyi szocialisták azt érjék el, hogy a csökkenő állami normatívákkal ne vonjanak el 2009-ben is Győrtől 400 millió forintot, s adóerő-lefölözés címén ne essen el a város jövőre 2,3 milliárd forinttól.

A szocialisták által emlegetett bankbetétben, illetve készpénzben lévő 10 milliárd forint jelentős részben kötött felhasználású, nem szórható el felelőtlenül, ahogy azt Deupor Zsolt képzeli - írta a Fidesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását